Friday 11 June 2010

Ο καφές σώζει απ' το Αlzheimer΄s;;;

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_7858.html

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να δράσει προληπτικά ενάντια στη νευρολογική εκφύλιση, η οποία προκαλεί γήρανση του εγκεφάλου και νόσους όπως η Αλτσχάιμερ και η Πάρκινσον.
Αυτό αποκαλύπτεται, σύμφωνα με περισσότερες από 20 διεθνείς μελέτες που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Journal of Αlzheimer΄s Research».
Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Λισαβόνας και της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία σημειώνουν ότι η τακτική μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά Πάρκινσον και...

Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, καθώς και με μειωμένα επίπεδα εκφύλισης του νευρικού συστήματος και προβλημάτων μνήμης στα ζώα.

Το όφελος για τον οργανισμό ήταν εμφανές όταν γινόταν μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα) για μακρό χρονικό διάστημα, σημειώνουν οι ερευνητές. Αλλη μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότας που παρουσιάζεται στο περιοδικό επικεντρώνεται στη δράση της καφεΐνης ενάντια στη χοληστερόλη, η οποία προκαλεί σκλήρυνση των νευρώνων. Πειράματα σε κουνέλια έδειξαν ότι όσα εξ αυτών κατανάλωναν καφεΐνη ενώ παράλληλα είχαν υψηλή χοληστερόλη δεν εμφάνισαν προβλήματα στη βάδιση, αλλά και σε τεστ μνήμης. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στα πειραματόζωα που δεν κατανάλωναν καφεΐνη.

Σημαντικό ήταν επίσης το εύρημα ότι η καφεΐνη αναστέλλει την έκφραση κατεστραμμένων από τη νόσο Πάρκινσον εγκεφαλικών κυττάρων βελτιώνοντας την κίνηση των ασθενών, καθώς και ότι αναστρέφει στα ποντίκια συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης.

No comments:

Post a Comment