Monday 24 May 2010

Ήρθε η ώρα της Ισπανίας (;;)

http://fimotro.blogspot.com/2010/05/blog-post_4078.html

Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε καθεστώς έκτακτου συναγερμού σήμερα μετά την υποχρεωτική κίνηση που έκανε η Ισπανία το σαββατοκύριακο προκειμένου να διασώσει μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές της τράπεζες, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες σχετικά με την εύθραυστη κατάσταση της Ευρωζώνης.

Το Σάββατο, η ισπανική κεντρική τράπεζα διοχέτευσε 500 εκατομμύρια ευρώ και ανέλαβε τον λειτουργικό έλεγχο της CajaSur, μιας από τις 44 μεγάλες περιφερειακές τράπεζες που συγκεντρώνουν το 50% της ισπανικής τραπεζικής αγοράς.

Η είδηση ανανέωσε τις ανησυχίες σχετικά με το περιφερειακό τραπεζικό δίκτυο της Ισπανίας, το οποίο εκτιμάται πως έχει πρόβλημα με 300 δις ευρώ κακά χρέη μετά τη κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων.

Η ενέργεια της κεντρικής τράπεζας κορύφωσε τις ανησυχίες σχετικά με τις ισπανικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.

Προσθέτοντας στις ανησυχίες της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε την Πορτογαλία πως πρέπει να δράσει άμεσα για να περικόψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

No comments:

Post a Comment