Friday 7 May 2010

Φταίμε όλοι: Μια διευκρίνιση

Ο σκηνο-θέτης το είχε πει από την αρχή και με μεγάλη χαρά βλέπω σιγά-σιγά να ξεπηδάνε κι απ αλλού φωνές που υποστηρίζουν το αυτονόητο!

Ειτε μας αρέσει να τ ακούμε είτε όχι, η πικρή αλήθεια είναι πως την σημερινή κατάσταση δεν μπορούμε να την φορτώσουμε σε 300 βουλευτές και καμία 50αριά αναρχικούς.. Φταίμε όλοι..

Βέβαια, κάθε φορά που κάποιος το υποστηρίζει αυτό, προκαλεί αντιδράσεις! Κυρίως ανώνυμες, από θιγμένους συνανθρώπους μας που υποστηρίζουν πως αυτοί δεν έχουν κάνει τίποτα από αύτα που εμείς οι... κακοί τους κατηγορούμε..

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως εγώ δεν κατηγορώ κανέναν.. Ούτε ο Θεός είμαι να κρίνω, ούτε δικαστής να απαγγείλω κατηγορίες.. Αυτά που βλέπω από τη μέρα που γεννήθηκα λέω..

Υπάρχουν πραγματικά τίμιοι, σωστοί και άτεγκτοι Έλληνες στις μέρες μας; Φυσικά και υπάρχουν!! Αυτό είναι γεγονός..

Αλλά δυστυχώς είναι η συντριπτική μειοψηφία! Και - αν θέλετε και μια πιο κυνική γνώμη - δυστυχώς πολλοί από αυτούς (τους λίγους) δεν είναι σωστοί από επιλογή αλλά από ανάγκη.. Σκεφτείτε κάτι απλό: αν βγούμε και ρωτήσουμε 1000 έξω στο δρόμο για το αν έχουν συμβάλλει κι αυτοί στην σημερινή κατάσταση, πόσοι θα απαντήσουν με ειλικρίνεια "ναι";;

Αλλά μπαίνοντας σε αυτήν την συζήτηση παιδιά, κολλάμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος! Η ουσία είναι πως το πρόβλημα είμαι συνολικό, κοινωνικό και γενικευμένο! Έχει να κάνει με τις δομές πάνω στις οποίες χτίσαμε την κοινωνία κι όχι με συγκεκριμένα πρόσωπα! Και γι αυτό είναι λάθος να το περιορίσουμε σε 300 ή 400 νοματαίους..

Πρέπει επιτέλους σαν έθνος να βγάλουμε από πάνω μας τη μόνιμη δικαιολογία του "εγώ είμαι σωστός, οι άλλοι οι κομπιναδόροι, οι κλέφτες, οι λωποδύτες να πληρώσουν" - δεν μπορεί ΠΑΝΤΑ για ΟΛΑ να μας φταίει κάποιος άλλος;;

Πως γίνεται μια κοινωνία δικαίων και άτεγκτων ανθρώπων να είναι βουτηγμένη στη διαφθορά;; Πως γίνεται να μην φταίει κανένας και να πηγαίνουν όλα στραβά;; Πως γίνεται οι ίδιοι λίγοι να σε εξαπατάνε ασύστολα για 25 χρόνια κι εσύ να μη φταις;; Να σε κλέβει κάποιος κάτω απ τη μύτη σου και να μην γίνεται με την ανοχή σου όλο αυτό;;

Οπότε, όταν λέμε πως φταίμε όλοι, σας παρακαλώ, μην το παίρνετε προσωπικά! Δεν σας κατηγορεί κανείς! Επιτέλους, ας αντιληφθούμε ότι όλοι στον ίδιο βούρκο είμαστε, κι ας κάτσουμε να βρούμε τρόπους να βγούμε απ αυτόν!!

ΥΓ. Εγωισμοί στην άκρη!!

No comments:

Post a Comment