Monday 1 June 2009

Nia Vardalos: Έρωτας αλά Ελληνικά (2009)

Βρήκα μια ενδιαφέρουσα άποψη για την τελευταία ταινία της Mrs. Vardalos στο enimerwsi-gr:

Παρακολουθήσαμε την νέα ταινία της Νία Βαρντάλος με τον Αλέξη Γεωργούλη, Έρωτας αλά Ελληνικά. Παραγωγοί στην ταινία είναι ο Τομ Χανκς και η σύζυγος του Ρίτα Γουίλσον παραγωγοί επίσης των ταινιών "Γάμος Αλά Ελληνικά" και "MAMMA MIA". Πρώτα απ όλα, για να μη φανεί ότι γινόμαστε κακοί στη συνέχεια της ανάρτησης μας πρέπει να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας στους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφημίσουν τη χώρα μας, με όποιον τρόπο μπορούν. Η εικόνα όμως που παρουσιάζεται για την χώρα μας αλλά και τους κατοίκους της, ειδικά στην πρώτη ώρα της ταινίας μας φάνηκε πιο πολύ για δυσφήμιση και όχι για διαφήμιση. Ξεκινάει λοιπόν η ταινία, δίχνοντας ένα παρακμιακό γραφείο τουρισμό, στο οποίο εργάζεται η πρωταγωνίστρια ως ξεναγός. Το λεωφορείο το οποίο της έχουν δώσει για το group της, το οποίο οδηγάει ο Γεωργούλης, είναι ένα "άθλιο" και βρώμικο MAN του οποίου δεν δουλεύει καθόλου ο κλιματισμός και όλα είναι χαλασμένα. Το ξενοδοχείο στο οποίο πάνε τους τουρίστες να μείνουν βρίσκεται σε περιοχή όπου δίπλα γίνονται έργα, στο ξενοδοχείο τα υδραυλικά, τα ηλεκτρολογικά, και γενικά όλα στο ξενοδοχείο από ασανσέρ μέχρι κλιματισμό δεν λειτουργούν. Δίνεται επιπλέον η εντύπωση ότι οι Έλληνες είμαστε ένας λαός όπως οι πρωταγωνιστές της ταινίας "Ζορμπάς" που έχουν χάσει όλη τους την περιουσία αλλά δεν τους νοιάζει καθόλου, κάθονται ανέμελοι, πίινουν φραπέδες και χορεύουν ασταμάτητα... Εντύπωση μεγάλη μας έκανε και το γεγονός ότι η ξεναγός ενημέρωσε το group της ότι η 4η μέρα τους θα έχει πολύ πυκνό πρόγραμμα. "Θα επισκεπτούν τα προπύλαια, τους τάφους των Μυκηνών και το Μουσείο της Θεσσαλονικής..." Δηλαδή ας μας εξηγήσει ο σεναριογράφος πως θα τα κάνουν όλα αυτά σε μία μέρα?...Θα έρθει ο τουρίστας στην Ελλάδα και θα ζητάει να πάει σε μία μέρα σε όλα αυτά τα μέρη... Είπαμε σκοπός της ανάρτησης μας δεν είναι να γίνουμε κακοί απέναντι σε κανέναν. Ίσα ίσα που όπως γράψαμε και στην αρχή, διαφήμιση στη χώρα μας προσπάθησε να γίνει και μπράβο σε αυτούς που το έκαναν. Όμως θα ήταν καλύτερα την επόμενη φορά να επιβλέπουμε και εμείς σαν πολιτεία [ Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Εξωτερικών ] το σενάριο και να ζητάμε διορθώσεις όπου χρειάζεται. Στην τελική ας επιδοτήσουμε και καμιά ταινία για το καλό μας... Εδώ τόσα τόσα χρήματα δίνουμε σαν κράτος δεξιά και αριστερά ας πιάνουν τόπο τουλάχιστον.

Ένα-δυο πραγματάκια κι από μένα.. αφού ξεκαθαρίσω πως την ταινία ούτε την έχω δει, αλλά ούτε και πρόκειται.. Σηκώνει μεγάλη συζήτηση στο τι θεωρεί ο καθένας διαφήμιση (ειδικά για την χώρα του!): είναι αρκετή η απλή αναφορά ή έχει σημασία και το τι ακριβώς μήνυμα περνάει προς τα έξω;

Η Nia Vardalos φάνηκε από την πρώτη της ταινία (My big, fat, greek wedding) πως δεν έχει ιδέα για την σύγχρονη Ελλάδα και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να "πλασάρει" στους Αμερικάνους την εικόνα που ΑΥΤΟΙ - λιγότερο ή περισσότερο - έχουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες.. Είναι φανερό πως η Vardalos δεν έχει ζήσει καθόλου στην Ελλάδα και οι όποιες "αναμνήσεις" της είναι απ' όσα της έχουν διηγηθεί οι γονείς και οι παπούδες της - την Ελλάδα των '50ς δηλαδή..

Το χειρότερο; Θα μπορούσε η Vardalos να χρησιμοποίησει τις ταινίες της για να περάσει την πραγματική εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω (προσοχή: δεν λέω ότι η σημερινή εικόνα είναι καλύτερη ή χειρότερη, πάντως σίγουρα δεν είναι αυτή που παρουσιάζει η Vardalos), αλλά αυτό είναι κάτι που - όπως φαίνεται και από την τελευταία της ταινία - δεν την ενδιαφέρει καθόλου..

Κλείνοντας να θυμίσω απλά πως και κάτι sitcoms του στυλ Hercules και Xena υποτίθεται πως διαφήμιζαν την Ελλάδα, αλλά δεν ξέρω και πολλούς από εμάς να είμαστε υπερήφανοι για την συστηματική παραποίηση της Ιστορίας που παρουσίαζαν.. Στην περίπτωση όμως της Vardalos όλα (ή σχεδόν όλα) τα media ακολουθούν άλλες τακτικές.. Food for thought...

No comments:

Post a Comment