Friday 10 July 2009

Review: Wall-e (2008)

Ότι και να γράψω γι’ αυτήν την ταινία θα είναι λίγο.. Είναι τέτοια η δύναμη της, είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα που σου προκαλεί, που...

Αλλά ας τα πάρω τα πράγματα από την αρχή.. Ο συνδυασμός Pixar – Disney είναι τόσο πετυχημένος, που πραγματικά είναι τρομακτικό! Το έγραψα και σε προηγούμενο post, όλα πρέπει να ξεκινάνε από την ιστορία που έχεις να διηγηθείς.. ακόμα και στα cartoons.. Η’ μάλλον, even more when it comes to animated pictures… Το motto λοιπόν της Disney (“Story is King”) είναι ολόσωστο, και δύσκολα θα μπορούσε να είχε βρει καλύτερο εκφραστή από την Pixar..

Το Wall-e δεν είναι μια ιστορία για παιδιά.. Έστω κι αν απεθύνευται κατά κύριο λόγο σε αυτά.. Είναι μια ιστορία που θα σας αγγίξει όλους.. Και είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού το πόσο engaging μπορεί να είναι μια ιστορία με πρωταγωνιστές δύο ρομπότ και με έλαχιστο διάλογο.. Άλλο ένα δείγμα του ταλέντου και της δημιουργικότητας των ανθρώπων της Pixar..

Χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις, μπαίνεις στο τριπάκι μιας πολύ black ιστορίας (η Γη έχει γεμίσει σκουπίδια και το ανθρώπινο γένος έχει μετοικίσει σε ένα διαστημόπλοιο, περιμένωντας (;;;) ένα σημάδι ότι η Γη μπορεί να κατοικηθεί ξανά) και ακολουθείς την – μοναχική – πορεία του Wall-e, που προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά ταυτόχρονα γοητεύεται και μαγεύεται από τα «καλά» του ανθρώπινου πολιτισμού και την ικανότητα των ανθρώπων να ερωτεύονται και να αγαπούν..

Των ανθρώπων είπα; Γράψε λάθος..

Ναι, το Wall-e είναι σίγουρα μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο μηχανές, αλλά ταυτόχρονα περνάει και ένα σωρό μηνύματα για την χρήση της τεχνολογίας, τόσο την καλή όσο και την κακή και θίγει οικολογικά συζήτηματα που ακόμα και motion pictures διστάζουν να αγγίξουν.. Και το κάνει με έναν τρόπο που δεν είναι ηθικοπλαστικός, ούτε προκαλεί θυμηδία στους μεγαλυτέρους.. Είναι ένα μήνυμα που περνάει κατευθείαν μέσα από την ιστορία του Wall-e και της EVE, και δεν χρειάζεται κάποιος σεναριογράφος να το χωρέσει στο σενάριο του για να ικανοποιήσει κάποιον χορηγό..

All in all, το Wall-e είναι – με απλά λόγια – η καλύτερη ταινία της Pixar. Μέχρι στιγμής βέβαια και... μέχρι την επόμενη φυσικά (που ίσως να είναι το Toy Story 3, που βγαίνει σε λίγους μήνες...). Δείτε το (σε όσους σας έχει ξεφύγει..) χωρίς ενοχές και ενδοιασμούς και θα με θυμηθείτε..

No comments:

Post a Comment