Wednesday 15 July 2009

Blogs, ασυδοσία και κυνήγι μαγισσών...

Ενδιαφέρον το σημερινό άρθρο του Βασίλη Χιώτη στο Βήμα σχετικά με τα blogs, τον ρόλο τους (στην πολιτική και μη ζωή) και.. στο μέλλον τους... Παραθέτω ένα μικρό μόναχά κομμάτι εδώ, αυτό που εμένα προσωπικά μου προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον:

Διότι blogging σημαίνει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανταλλαγή απόψεων για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Με αυτόν τον γνώμονα λειτουργεί το 95% των blogs που υπάρχουν στην Ελλάδα και τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ελεύθερα. Κάτι πρέπει να γίνει όμως για αυτό το 5%. Για αυτά τα 5-10 blogs που υβρίζουν καθημερινά όποιον βλέπουν στην τηλεόραση και όποιον διαβάζουν στις εφημερίδες. Πρόκειται για τα blogs που παραβίασαν τον νόμο και δημοσιοποίησαν τα exit polls την ημέρα των ευρωεκλογών, που αναμεταδίδουν χωρίς διασταύρωση όποια φήμη ακούνε και που επιτίθενται εναντίον όποιου δεν τους αρέσει, προσβάλλοντας συχνά ακόμη και την προσωπικότητά τους.

Θα μπω κατευθείαν στο θέμα.. Για να είμαι ειλικρινής, δεν διαφώνω.. Το αντίθετο.. Πιστεύω πως όντως υπάρχουν blogs, ή για να είμαι πιο ακριβής, συγκεκριμένα posts ορισμένων blogs που αγγίζουν και ξεπερνούν καμιά φορά τα όρια της – καλώς εννοούμενης – δεοντολογίας..

Αλλά μήπως αυτό είναι φαινόμενο που παρατηρείται αποκλειστικά σε blogs;; Θέλω να πω, δεν υπάρχουν και portals, δεν υπάρχουν εφημερίδες που συχνά-πυκνά γράφουν υπερβολές ή ακόμα και συκοφαντίες ανώνυμα ή κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα; Και πιο γενικά αν το δούμε, σε κάθε χώρο, δεν υπάρχουν παντού οι καλοί, οι αξιόλογοι κι αυτοί που δεν το κάνουνε καλά ή το κάνουν για να εξυπηρετήσουνε συμφέροντα; Γιατί - ξαφνικά - τόση μεγάλο ενδιαφέρον και οργή για τα blog;; Τόσο πολύ έχουν ενοχλήσει πια;;

Και επειδή εγώ (ερασιτέχνης) blogger είμαι και η blog-όσφαιρα με ενδιαφέρει περισσότερο, θα επικεντρωθώ στην συζήτηση περί blogs (και κλεισίματος μερικών από αυτά) και θα το πάω και ένα βήμα παρακάτω.. Ναι λοιπόν νομίζω πως καλό θα είναι να γίνει κάτι για το δικό μας το «συνάφι».. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι καλό για όλους μας..

Αλλά είναι η λύση το κλείσιμο 5-10 blogs; Μπορεί ποτέ η λύση – εν έτει 2009 – να είναι στη λογική «πονάει χέρι, κόβει χέρι, πονάει πόδι, κόβει πόδι»;;; Με όλο τον σεβασμό, αλλά νομίζω πως αυτή δεν είναι λύση, αλλά περισσότερο μοιάζει με κυνήγι μαγισσών και κάψιμο στην πυρά..

Μοιάζει περίεργο, αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση (και οι – όποιοι – σύμβουλοί της) δεν καταλαβαινουν πως όσο πιο πολύ κυνηγάνε και προσπαθούν να απαγορεύσουν κάτι, τόσο πιο πολύ θα προκαλούν το ενδιαφέρον περισσοτέρων να ασχοληθούν μ’ αυτό! Ή μήπως δεν ξέρουμε πόσο πολύ οι Έλληνες λατρεύουν να παραβιάζουν νόμους και κανόνες;;

Πιστεύω – κι αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη – πως για κάθε ένα blog που θα κλείνει, 5 με 10 καινούρια θα ανοίγουν.. Τουλάχιστον αυτό μας έχει δείξει η ιστορία με το κυνήγι (για συκοφαντία και τότε, αν θυμάμαι καλά) στο press-gr.. Πόσα και πόσα blogs δεν ξεπετάχτηκαν λίγο μετά την ιστορία με τον Καψαμπέλη;;

Όχι, η λύση δεν είναι αυτή.. Η λύση δεν μπορεί να είναι αυτή.. Λύση μπορεί να προέλθει μόνο από μέσα.. Από αυτούς που διαχειρίζονται και από αυτούς που διαβάζουν blogs.. Εμείς οι ίδιοι θα (πρέπει να) είμαστε αυτοί που θα βάλουμε στην άκρη blogs που συκοφαντούν ή blogs που επιτίθενται δεξιά κι αριστερά χωρίς στοιχεία.. Στην τελική, είναι ευθύνη του κάθενος από εμάς να δει και να κρίνει κατά πόσο μια πληροφορία, μια είδηση τον πείθει, τον εκφράζει ή την βρίσκει αδιάφορη, προσβλητική ή ακόμη και συκοφαντική.. και φυσικά να πράξει ανάλογα... Ο καθένας μας πρέπει να βάλει τα δικά του όρια..

Το... «κράξιμο» εξάλλου ήταν ανέκαθεν εθνικό άθλημα στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος πως σύντομα τα blogs που θα λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο θα είχαν όλο και λιγότερους επισκέπτες, οπότε και νομοτελειακά θα αναγκαζόντουσαν να κλείσουν ή να αλλάξουν τακτικές.. Γιατί αυτό είναι το άλλο καλό με τα blogs.. Είναι αποκλειστικά δικιά σου ευθύνη σε ποια μπαίνεις, ποια διαβάζεις και ποια – επιδεικτικά ή όχι – επιλέγεις να αγνοείς.. Κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλλει ή να σου π(λ)ασάρει τίποτα..

Η πικρή αλήθεια είναι πως για όσο μερικοί θα θέλουν να διαβάσουν exit polls από νωρίς το πρωί την ημέρα των εκλογών, θα βρεθεί κάποιος να τους τα προσφέρει.. Και όποιος θέλει να συκοφαντήσει, επίσης θα βρεί τον τρόπο να το κάνει, είτε αυτό είναι μέσω blog, μέσω comment σε blog ή μέσω quiz σε εφημερίδα ή σε portal.. Αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς: η ζήτηση είναι αυτή που οδηγεί την προσφορά..

Δεν μπορεί πραγματικά να πιστεύουν μερικοί πως αυτά - τα όποια - 5 blogs είναι η ρίζα του κακού και οτι ξεριζώνοντάς τα το κακό θα εκλείψει.. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην επικεντρωθούμε μόνο στο δέντρο και καταλήξουμε στο να χάσουμε το δάσος...

No comments:

Post a Comment