Friday 22 May 2009

Review: Notorious (2009)

Κρίμα...

Σίγουρα άδικος ο θάνατος (η δολοφονία δηλαδή) του Christopher Wallace (a.k.a Notorious B.I.G.), αλλά - δυστυχώς - και η ταινία δεν καταφέρνει (ούτε στο ελάχιστο) να αποδώσει τον - απαιτούμενο - φόρο τιμής στον αδικοχαμένο rapper..

Η ταινία είχε σίγουρα όλες τις βάσεις για να μας προσφέρει κάτι καλό.. Ένα δυνατό story με πολλές γνωστές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, έναν - ίσως - από τους πιο ταλαντούχους MCs που έπιασαν ποτέ το μικρόφωνο ως βασικό ήρωα, μια κόντρα που οδήγησε σε ένα από τα πιο γνωστά feuds / beefs ever (αυτό μεταξύ West Coast - East Coast) στην hip-hop σκηνή. Τι πήγε στραβά λοιπόν;

Για να απαντήσει κανείς στο παραπάνω πρέπει να ξεκινήσει από το τέλος της ταινίας.. για την ακρίβεια, από τα credits στο τέλος της ταινίας, όπου το όνομα του Puff Daddy (ή P.Diddy ή όπως αλλιώς θέλει να αυτο-αποκαλείται αυτές τις μέρες) δεσπόζει ως executive producer. Χμμ..

Ο P.Diddy ήταν - για όσους δεν το γνωρίζουν - φίλος του Notorious και ανέλαβε προσωπικά το συγκεκριμένο project ώστε να είναι βέβαιος πως η είκονα που θα βγει προς τα έξω θα αποδίδει δικαιοσύνη.. Εξάλλου ποιος καταλληλότερος να "ελέγξει" κάτι τέτοιο από κάποιον που το έζησε από πρώτο χέρι; Ε, λοιπόν, καμία σχέση.. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο στην ταινία είναι πως το μόνο που ΔΕΝ ενδιαφέρει τον Diddy είναι να "τιμήσει" την μνήμη του φίλου του, αλλά να διαδοθεί η δική του υστεροφημία ως ο υπερ-ταλαντούχος παραγωγός και.. μέντορας (ο απόλυτος, όμως!) προς τον ταλαντούχο μεν, αλλά αδύναμο ως χαρακτήρα Notorious...

Κρίμα...

Σκηνοθετικά, θα περίμενε κανείς όποιος ασχολούταν με το συγκεκριμένο project να ακολουθήσει ένα ύφος πιο σκοτεινό, πιο μελαγχολικό, πιο... ghetto, αν θέλετε.. Η ιστορία του Notorious δεν (μπορεί να) είναι αυτή του καλού, χωρίς ίχνος κακίας, ταλαντούχου παιδιού, με την τεράστια αδυναμία στην μαμά, την μοναδική επιτυχία στις γυναίκες και ενός... παρανοικού που ξαφνικά αποφασίζει μες στην τρέλα του να ανοίξει beef εναντίον του (για τον Tupac μιλάω) - αυτά είναι αστεία πράγματα και δυστυχώς έχουν αρνητικό αντίκτυπο και σε όποιον τα υποστηρίζει..

Εδώ μιλάμε για μια ιστορία επιβίωσης και επαγγελματικής καταξίωσης, που οδήγησε όμως σε δύο δολοφονίες και σε ένα - άνευ προηγουμένου - beef μεταξύ των δύο βασικών hip-hop πόλων (East Coast - West Coast). Δεν μπορείς να μιλήσεις για την ιστορία του Notorious χωρίς παράλληλα να αναφερθείς στο κλίμα της hip-hop σκηνής εκείνη την εποχή και χωρίς - φυσικά - να αφιερώσεις τον απαραίτητο χρόνο παρουσιάζοντας τον αντίπαλο πόλο, όπως αυτός εκφράστηκε από τον Tupac, τον Suge και την Death Row. Πρώτα θέτεις το πλαίσιο και μετά αρχίζεις να ξεδιπλώνεις την ιστορία σου..

Μα, δεν καταλαβαίνουν πως παρουσιάζοντας τον έναν πόλο ως ένα μάτσο τρελούς, στην ουσία αφαιρούν κάθε ίχνος βαρύτητας (και αλήθειας) από όλα αυτά που συνέβησαν;; Δεν βλέπουν πως όσο αποδυναμώνουν τον ένα πόλο της σύγκρουσης, στην ουσία βλάπτουν και την ιστορία που προσπαθούν να πουν; Πας δηλαδή και μετατρέπεις την ίδια σου την ιστορία σε... φάρσα (μα, αν ήταν τέτοιος τρελάρας ο Tupac ποιος θα τον έπαιρνε ποτέ στα σοβαρά;)

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Τα παράπονα μου δεν απευθύνονται φυσικά στον Diddy, που ως executive producer λογικό είναι να θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του, παρουσιάζοντας τον λίγο - πολύ ως άγιο, αλλά προς τον σκηνοθέτη (ο Θεός να τον κάνει!), που δέχτηκε να πάρει μέρος σ' αυτήν την κοροίδια, χωρίς να έχει το ειδικό βάρος να καταλάβει το τι ακριβώς κάνει και το τι επιπτώσεις αυτό μπορεί να έχει στο πως πολλοί από τους θεατές του θα εκλάβουν αυτό που τους παρουσιάζει.. Τυχερός όμως μες στην... ατυχία του (για να μην πω καμιά πιο βαριά κουβέντα), η ταινία είναι τόσο αδιάφορη που κανείς δεν μπορεί να την πάρει στα σοβαρά!

Κρίμα...

ΥΓ. Ο Jay-Z δήλωσε πως αποφάσισε να μην ανακατευτεί καθόλου με το project και "απαίτησε" να αφαιρέσουν τον χαρακτήρα του τελείως.. Επίσημη δικαιολογία; Δεν ήταν έτοιμος να εμπλακεί σε μια βιογραφία του κολλητού φίλου και μέντορα του.. ΟΚ, θέλετε την γνώμη μου; Με executive producer τον Diddy, ο οξυδερκής Jay-Z, που χαίρει σεβασμού και στα δύο Coasts, δεν ήθελε το όνομά του να "σπιλωθεί" με συμμετοχή σε μια τέτοια μονομερή παρουσίαση (διαστρέβλωση;) της ιστορίας...

No comments:

Post a Comment