Thursday 28 May 2009

Οι πρώτες δηλώσεις Κετσπάγια (από σκηνο-θετική πλευρά)

Με αφορμή την σημερινή συνέντευξη τύπου του Τιμούρ Κετσπάγια, καλό είναι να αφήσουμε - για λίγο - στην άκρη τα αστεία και να δούμε από σκηνο-θετική ματιά την κίνηση του Κόκκαλη και τις πρώτες δηλώσεις Κετσπάγια..

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: ο Κετσπάγια ήρθε στον Ολυμπιακό επειδή είναι φτηνός κι επειδή κατάφερε να αποκλείσει πέρισυ τον Ολυμπιακό από το Champions League. Όχι, ο Κόκκαλης ούτε που τον ήξερε ως προπονητή, ούτε συζήτησε μαζί του και του άρεσε η προπονητική του φιλοσοφία.. Αυτά είναι ψιλά γράμματα.. Ο Τιμούρ δεν ζήτησε ούτε λεφτά ούτε budget και μπορούσε να πλασαριστεί στον κόσμο ως ο προπονητής που στέρησε από τον Ολυμπιακό την συμμετοχή του στους ομίλους του Champions League μετά από πολλά χρόνια.. Αυτά από μόνα τους ήταν αρκετά, ε, αφού συμφώνησε και στο να μην αποζημιωθεί όταν φύγει, το deal δεν ήταν καθόλου δύσκολο να κλειστεί..

Πάμε τώρα στην συνέντευξη τύπου.. Ο Κετσπάγια ξέρει οτι είναι αναλώσιμος.. Ο Κόκκαλης είναι απρόβλεπτος, αποζημίωση δεν παίζει (κλειστό συμβόλαιο σου λέει μετά), τον κόσμο δεν τον εμπνέει.. Έναν μόνο τρόπο βλέπει για να κερδίσει χρόνο: την είσοδο στους ομίλους του Champions League - έτσι ηρεμεί τον Κόκκαλη, παίρνει στήριξη από τα παπαγαλάκια που θα τον βγάζουν απ' τον Αύγουστο πιο πετυχημένο απ΄τον Valverde και κερδίζει μια πίστωση χρόνου από τους οπαδούς...

Γι' αυτό και η - χωρίς περιστροφές - δήλωσή του: "Μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός πρέπει να συμμετέχει κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κάτι άλλο είναι αποτυχία. Έχουμε την ομάδα και πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να πάμε στους ομίλους."

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.. Βάζει τον πήχη στο σημείο που πρέπει (προσοχή: όχι ψηλά, απλά εκεί που πρέπει) - περνάει από πάνω, κερδίζει χρόνο, περνάει από κάτω, έφυγε.. Έτσι απλά..

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον Ολυμπιακό; Πολλά, κυρίως όσον αφορά προετοιμασία και μεταγραφές.. Οι μεταγραφές - όποιες κι αν είναι - πρέπει να γίνουν άμεσα (όχι όπως πέρυσι), γιατί αυτό μπορεί να στοιχίσει (όπως έγινε πέρυσι - ξέρει ο Τιμούρ).. Στην προετοιμασία πρέπει να είναι - ει δυνατόν - όλοι οι παίκτες.. και αυτή (η προετοιμασία) δεν μπορεί να είναι πολύ δυνατή, γιατί οι παίκτες δεν πρέπει να είναι πιασμένοι τον Αύγουστο που κρίνονται τα.. πάντα όλα για τον Κετσπάγια..

Ακριβώς, καλά το καταλάβατε.. Στρατηγική βραχυπρόθεσμη.. Επικίνδυνη (για την συνέχεια της χρονιάς), αλλά και απαραίτητη.. Αποτέλεσμα; Ο χρόνος θα κρίνει, αλλά το βλέπω πιθανό αν περάσει η ομάδα στο Champions League χωρίς την κατάλληλη (δυνατή) προετοιμασία το καλοκαίρι, να τα φτύνει γύρω στο Δεκέμβρη.. Εξάλλου, αν δεν κάνω λάθος, τρίτη δεν τερμάτισε φέτος η Ανόρθωση; Ή μήπως ο Κετσπάγια ευθύνεται μόνο για την πορεία στο Champions League και όχι γι' αυτήν στο πρωτάθλημα;

Φαντάζεστε να πηγαίνει καλά ο Ολυμπιακός στους ομίλους του Champions League, αλλά να είναι τριτο-τέταρτος στο πρωτάθλημα; Ποιά θα είναι άραγε η αντίδραση του Κόκκαλη σε μια τέτοια περίπτωση;

1 comment: