Monday 11 January 2010

Επιτέλους, μια ψύχραιμη ματιά στα όσα συμβαίνουν στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό...

Ο αναλώσιμος Ζίκο και οι... αποδιοπομπαίοι Ντουντού και Ντιόγκο
Από τον Λάζαρο Μουρκάκο

http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/Olympiacos/260169.html

"Ο Ολυμπιακός έχει προπονητή", είναι μια... θέση που δείχνει ότι οι "ερυθρόλευκοι" πηγαίνουν με τον Ζίκο στον πάγκο την Κυριακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Καβάλα, αλλά φυσικά από την στιγμή που δεν πρόκειται για στήριξη, ουσιαστική, στον Βραζιλιάνο τεχνικό, αλλά απλά καταγράφουν την πραγματικότητα, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι ο λευκός Πελέ παραμένει αναλώσιμος.

Δεν ξέρω ποιο είναι αυτή τη στιγμή χειρότερο στον Ολυμπιακό. Ότι ο προπονητής εξακολουθεί να είναι σε ηλεκτρική καρέκλα ή ότι βασικά στελέχη της ομάδας έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα πόδια τους και -το πλέον επικίνδυνο- νιώθουν ότι είναι στο στόχαστρο. Έτσι και αλλιώς έχουμε συνηθίσει τον προπονητή του Ολυμπιακού να μην πατάει γερά τα πόδια του με τις πρώτες αποτυχίες. Έχει γίνει στο παρελθόν, δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό με τον Ζίκο, από τη στιγμή μάλιστα που πολλά για τα οποία κατηγορείται έχουν βάση.

Το θέμα είναι κατά πόσο η ατμόσφαιρα που υπάρχει στον Ολυμπιακό έχει περάσει στα αποδυτήρια. Κανείς δεν περίμενε να μην έχει επηρεαστεί το κλίμα, αλλά έχει αρχίσει να δημιουργείται μια κατάσταση σε βάρος των Ντουντού και Ντιόγκο.

Κόκκινο πανί είναι για τους οπαδούς του Ολυμπιακού ο Ντουντού, τα εξ αμάξης άκουσε από την εξέδρα και ο Ντιόγκο, τη στιγμή που έμπαινε ως αλλαγή στο ματς με την ΑΕΛ. Οι δυο παίκτες δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και αυτό φαίνεται. "Με ανησυχεί η σκέψη ότι μπορούμε να χάσουμε παίκτες αξίας, που έχουμε δώσει πολλά χρήματα και που αποτελούν επένδυση για τον Ολυμπιακό", έλεγε στο contra.gr διοικητικό στέλεχος της πειραϊκής ομάδας. Ουσιαστικά τους Ντουντού και Ντιόγκο φωτογράφιζε.

Τα "προβλήματα" που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον Ολυμπιακό έχουν ξεφύγει από την υπόθεση Ζίκο. Έχουν επεκταθεί, ακουμπάνε όλους στα αποδυτήρια. Αν εξετάσουμε περιπτώσεις παικτών μία-μία θα διαπιστώσουμε ότι και οι πλέον έμπειροι παίκτες έχουν αρχίσει και χάνουν την ψυχραιμία τους, την αυτοσυγκέντρωσή τους.

Σε τρίτο συνεχόμενο ματς ο Αντώνης Νικοπολίδης δέχεται γκολ από αυτά που χαρακτηρίζονται απαράδεκτα για την κλάση και τις εμπειρίες του. Ο Ιεροκλής Στολτίδης, συναισθηματικά φορτισμένος ων, χάνει το δίκιο του με τη συμπεριφορά του απέναντι στον προπονητή του. Το δίκιο του όχι στο πρόσωπο του Ζίκο, αλλά στο "θεσμικό" ρόλο του κόουτς. Οι παίκτες μεταξύ τους συζητάνε για αυτά που ακούγονται για ξενύχτηδες ποδοσφαιριστές. Ο Ντουντού έχει καταλάβει ότι είναι το κόκκινο πανί, το ίδιο και ο Ντιόγκο.

Κλάταρε ο Ολυμπιακός μετά το 60’ στο ματς με την ΑΕΛ. Δεν είναι το θέμα μόνο αγωνιστικό ή συναρτώμενο με αυτό της φυσικής κατάστασης αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό ψυχολογικό. Δεν έχει μάθει ο Ολυμπιακός στα δύσκολα, αφού όλα του πήγαιναν δεξιά.

Στο ματς με την ΑΕΛ αποδείχτηκε ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενέσεις προκειμένου να περιμένει τα στραβοπατήματα του Παναθηναϊκού. Η εικόνα που παρουσιάζει ο αιώνιος αντίπαλος δίνει δικαίωμα στους "ερυθρόλευκους" να ποντάρουν σε απώλειες, αλλά το θέμα είναι αν μπορεί ο Ολυμπιακός να τις εκμεταλλευθεί.

Χρειάζεται ενέσεις η ομάδα. Να βάλει ο Ζίκο μια τελεία στις αντιφατικές επιλογές, να βάλουν ηθικό στα στήθια τους οι παίκτες, να ανεβάσουν την απόδοση τους βασικά στελέχη της ομάδας, όπως οι Μαρέσκα, Γκαλέτι, και φυσικά πάνω από όλα να υπάρξουν προσθήκες στην ομάδα.

Ο Λούα Λούα είναι ένας παίκτης που θα βοηθήσει, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτός. Ο Ζίκο, μέσα στα τόσα απίθανα που έχει κάνει, λέει μερικές αλήθειες που δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουν απαξιωτικά οι "ερυθρόλευκοι" - όταν ας πούμε αναφέρεται σε παίκτες που αναγκαστικά παίζουν σε άλλες θέσεις από αυτές που τους ταιριάζουν.

Δεν έχει κλασικό αριστερό χαφ ο Ολυμπιακός και γι' αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος. Δεν έχει γρήγορους μέσους ο Ολυμπιακός και γι' αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος. Φτάσαμε στα μισά του Ιανουαρίου και δεν έχουν γίνει οι μεταγραφές που ο σύλλογος προγραμμάτιζε (ακούγεται σαν ποντιακά ανέκδοτο αυτή η λέξη) για πριν από τα Χριστούγεννα. Ούτε γι' αυτό ευθύνεται ο Ζίκο. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

No comments:

Post a Comment