Sunday 13 September 2009

Αυτό λέγεται και κωλοτούμπα...

Ερνέστο Βαλβέρδε όπως "Τάκη-Ψυχάρα"

Επιμέλεια: Βασίλης Μπακόπουλος
Δημοσίευση: 13 Σεπτεμβρίου 2009 10:51


http://www.sport24.gr/html/ent/171/ent.315171.asp

Όσοι πίστευαν πως για τον Ολυμπιακό, το δυσκολότερο ματς του Σεπτεμβρίου ήταν αυτό με την Άρσεναλ, έπεσαν εντελώς έξω! Στο Λονδίνο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι υποχρεωμένοι να κερδίσουν. Με την Καβάλα όμως, ήταν! Τέτοια ματς δε δίνουν τίτλο, όμως αν δεν τα κερδίσεις, ενδεχομένως να σου τον στερήσουν...

Το... φάντασμα του Ερνέστο Βαλβέρδε πλανάται ακόμα πάνω από το Καραϊσκάκη. Όπως και αυτό του Λεμονή, πέρσι, τέτοια εποχή. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, φώναξαν και πάλι το όνομα του Ισπανού, όχι για να τους ακούσει ο Βάσκος, αλλά για να κατανοήσει ο ίδιος ο Κόκκαλης πως, όπως... στρώνεις το καλοκαίρι, κοιμάσαι το χειμώνα! Το απόρθητο Καραϊσκάκη, έπαψε πλέον να αποτελεί φρούριο, στη δύναμη του οποίου μπορούν οι πρωταθλητές να επενδύσουν τα όνειρά τους για ακόμη έναν τίτλο.

Είναι σαφές ότι ο Κετσπάγια έχει κάθε λόγο να νιώθει αγχωμένος. Οφείλει όμως να μη μεταφέρει το άγχος αυτό και στους παίκτες. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού εκπέμπουν ανασφάλεια, έλλειψη πίστης στις δυνάμεις της ομάδας και -πάνω απ’ όλα- αδυναμία στο να διαχειριστούν ψυχοφθόρες καταστάσεις και να παρουσιάσουν νοοτροπία νικητή.

Να πάρουν ένα ματς με τη φανέλα! Σε κάθε ενέργειά τους οι παίκτες έμοιαζαν να φοβούνται τις αποδοκιμασίες και την κριτική, σε βαθμό ανεπίτρεπτο για μια εν ενεργεία πρωταθλήτρια ομάδα, η οποία αγωνίζεται στην έδρα της..

"Έσπασε" ο Κετσπάγια;

Ο Παπακώστας έπραξε το αυτονόητο. Τοποθέτησε 9 παίκτες πίσω από τη μπάλα, ενώ με τον Ιωάννου και τον Ονουάτσι κρατούσε τους Μέλμπεργκ, Αβραάμ και τον ένα εκ των 2 ακραίων μπακ του Ολυμπιακού, πίσω από τη μεσαία γραμμή.

Φόρτωσε τον άξονα με παίκτες, ενώ στα άκρα έστελνε πάντα ένα αμυντικό χαφ, προκειμένου μαζί με τον μπακ να περιορίσουν τις επελάσεις και τις σέντρες των Ζαϊρί και Λεονάρντο. Ό,τι ακριβώς αναμένεται να πράξουν οι 12 απ’ τις 14 ομάδες που στο φετινό πρωτάθλημα θα επισκεφθούν το Καραϊσκάκη…

Η απάντηση του Κετσπάγια ήταν το 4-4-2, για πρώτη φορά φέτος. Μήτρογλου και Ντιόγκο αδυνατούσαν να συνεργαστούν και κυρίως να παρουσιαστούν απειλητικοί. Ντουντού και Λεντέσμα απέτυχαν στο να αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο μεταξύ της αμυντικής γραμμής και της επίθεσης.

Δημιουργικός χαφ δεν υπήρχε, ενώ Ζαϊρί και Λεονάρντο, έπεσαν στην παγίδα και την πολυκοσμία που δημιούργησε ο Παπακώστας στα άκρα. Ακόμα και αν αγωνίζονταν για 180 λεπτά αντί για 90, γκολ δε θα πετύχαιναν!

Ο Κετσπάγια έριξε στο παιχνίδι και τον τρίτο φορ που διαθέτει, κάτι το οποίο μάλλον έμοιαζε με κίνηση απελπισίας. Όπως και η είσοδος στο παιχνίδι των ανέτοιμων Γκαλέτι και Τοροσίδη. Ο Γεωργιανός έμοιαζε να εφαρμόζει μέσα σε λίγα αγωνιστικά λεπτά, όσα η κερκίδα φώναζε το τελευταίο δίμηνο!

Χωρίς σαφές σχέδιο, χωρίς αγωνιστικό προσανατολισμό, με πιθανό στόχο να διώξει από πάνω του την ευθύνη σε περίπτωση γκέλας. Και η γκέλα ήρθε, όμως η ευθύνη παρέμεινε στις πλάτες του Κετσπάγια, ο οποίος έδειχνε να "σπάει".

Ζητείται ανθεκτικός αερόσακος!

Ο προπονητής του Ολυμπιακού ρώτησε "αν θα τον κρεμάσουν από την Ακρόπολη"! Πιθανότατα όχι. Όμως σίγουρα η θέση του κρίνεται ακόμα πιο επισφαλής. Το ήξερε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ότι ο πήχυς βρίσκεται ψηλά. Ο Βαλβέρδε φεύγοντας, έκλεψε τις καρδιές χιλιάδων φίλων του Ολυμπιακού, αλλά και αρκετών παικτών.

Με τη στάση του και τη δουλειά του, ο Κετσπάγια οφείλει να κερδίσει όσα απλόχερα δόθηκαν απ’ την πρώτη μέρα στον προκάτοχό του. Να δημιουργήσει μέσω των αποτελεσμάτων και της εικόνας του Ολυμπιακού, τον… αερόσακο που θα αποτρέπει το μοιραίο σε περίπτωση μετωπικής!

Για το Βάσκο, αυτή η ασφάλεια ήταν κάτι το οποίο βρήκε φτάνοντας στον Πειραιά. Και του χρειάστηκε, όταν αποκλείστηκε από την Ανόρθωση του Κετσπάγια, ακούγοντας με τη σειρά του το "Τάκη, ψυχάρα, Ολυμπιακάρα".

Πλέον ο Γεωργιανός διάγει τις δικές του "μαύρες" ημέρες αμφισβήτησης, έχοντας μάλιστα μπροστά του Αλκμάαρ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ελάχιστοι θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση του! Ο 41χρονος είναι μαχητής, διαθέτει ψυχή και σίγουρα θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα. Το κακό είναι πως πλέον, έχει ελάχιστους συμμάχους και υποστηρικτές.

Το δικό μου σχόλιο;;
Αν διαβάσετε back-to-back αυτό το άρθρο και το αμέσως προηγούμενο (περί Κετσπάγια που χαλάει την πιάτσα) δύσκολα θα πιστέψετε πως έχουν γραφτεί από τον ίδιο άνθρωπο!

Κι όμως..

Γι' αυτό λέω και ξαναλέω πως οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί σ' αυτά που λέμε, πόσο μάλλον αν είσαι δημοσιογράφος και αρθρογραφείς στο sport24... Καταλαβαίνω την προσπάθεια στήριξης της επίσημης γραμμής της διοίκησης και του προπονητή.. Αλλά είναι κάποια πράγματα που όση καλή θέληση και να έχεις, δεν μπορείς να μην τα σχολιάσεις..

Εδώ ο Μπακόπουλος λοιπόν δεν κατηγορεί ευθέως τον Κετσπάγια για.. ανεπάρκεια (δεν θα μπορούσε άλλωστε, μετά το "Κετσπάγια, χαλάει την πιάτσα"), αλλά οι σπόντες που ρίχνει είναι ξεκάθαρες και όπως και να το κάνουμε δεν.. συνάδουν με το ύφος του προηγούμενου άρθρου.. Δηλαδή, ή φταίνε οι κακομαθημένοι παίκτες που δεν "πάνε" τον - σωστό και δίκαιο - Κετσπάγια ή φταίει ο ίδιος ο Κετσπάγια που δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί στα αποδυτήρια και στις βεντέτες.. Έτσι δεν είναι;;

Και κάτι ακόμα..

Επειδή πολλοί λένε πως το μέλλον του Τιμούρ "παίζεται" με Αλκμάαρ.. Θα διαφωνήσω.. Αν οι Ολλανδοί έρθουν στο Καραισκάκη να παίξουν μπάλα (και για την νίκη), ο Τιμούρ θα πρέπει να τους πει "ευχαριστώ!". Γιατί έτσι θα έχει ελπίδα να "κλέψει" αποτέλεσμα (και να πάρει παράταση ζωής!). Όπου φυσικά θα έχουμε νέες κωλοτούμπες μερικών-μερικών..

Αν όμως η Αλκμάαρ, ως πρωτάρα, πάει πρώτιστα για το μηδέν στην άμυνα και αφήσει τον χώρο για πρωτοβουλία στον Ολυμπιακό, τότε ο Τιμούρ θα έχει όντως πρόβλημα..

Πρόβλεψή μου;; Δύσκολα σοβαρός προπονητής θα αναλάβει τον Ολυμπιακό αυτήν την περίοδο.. Με 2 ματς φωτιά σε Champions League και 2 derby με δικέφαλους στο Πρωτάθλημα.. Μπορεί ο καθένας να αποφασίσει μόνος του σε ποια κατηγορία ανήκει ο Αλεξανδρής και ο Τζόλε και σε ποιά ο... Λεμονής!

Αυτά...

No comments:

Post a Comment