Friday 20 March 2009

Σκηνοθέτες – από το cinemainfo.gr

Ένα αξιοπρεπέστατο site για τον κινηματογράφο, με μερικές ενδιαφέρουσες ενότητες – μια απο αυτές αποκλειστικά αφιερωμένη σε σκηνοθέτες.

Αντιγράφω από το site:

Ο σκηνοθέτης είναι ο πιο σημαντικός από τους δημιουργούς του κινηματογράφου. Το δικό του όραμα ακολουθούν όλοι οι συντελεστές και αυτός καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρόλο που ο κινηματογράφος είναι η πιο συλλογική τέχνη, υπηρετεί τις ιδέες και την δημιουργικότητα του σκηνοθέτη.

Το link εδώ: http://www.cinemainfo.gr/directors/index.html

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με το παραπάνω... αν και καλό είναι να θυμόμαστε όλοι πως ο σκηνοθέτης δεν είναι ένας μικρός θεός, αλλά περισσότερο ένας... προπονητής, που πρέπει να «διαβάσει» καλά το παιχνίδι, να στήσει την ομάδα σωστά και να καταφέρει να πάρει το maximum απ’ όλους τους παίκτες.. ααα, και κάτι ακόμα, καλά τα συστήματα, αλλά το κερασάκι στην τούρτα το βάζει συνήθως μια μαγική έμπνευση του μπαλαδόρου-πρωταγωνιστή... και ναι, όλα αυτά τα γράφω εγώ, ένας σκηνο-θέτης..

Επιστρέφοντας στο site, δεν μπορεί – φυσικά – να είναι τυχαίο το γεγονός πως τα αφιερώματα επιμελλείται ο Γιάννης Φραγκούλης, ενάς από τους πιο αξιόλογους «κριτικούς κινηματογράφου» (σε πολλά, πολλά εισαγωγικά, θα μιλήσουμε άλλη φορά για όλους αυτούς, γιατί έχουν εξελιχτεί σε μεγάλη πληγή...)

Στο site υπάρχει και ένα μικρό, αλλά αρκετά περιεκτικό αφιέρωμα στον – master – Andrei Tarkovsky καθώς και ξεχωριστή αναφορά σε μια από τις ταινίες του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη, “Τα παιδικά χρόνια του Ιβαν”

Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά...

No comments:

Post a Comment