Wednesday 2 December 2009

Review: The Girlfriend Experience (2009)

Ξεκινάω με μια δήλωση που όσοι με διαβάζουν τακτικά θα πρέπει ήδη να γνωρίζουν: Δηλώνω μεγάλος θαυμαστής του ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Stephen Soderbergh!

Το The Girlfriend Experience ανήκει στην.. "δεύτερη" κατηγορία ταινιών του Soderbergh (η πρώτη είναι η καθαρά εμπορική, hollywood-ιανή), αυτές τις.. πιο καλλιτεχνικές, πιο προσωπικές, πιο μικρές και.. συνήθως πιο ενδιαφέρουσες (τουλάχιστον ως.. σκηνοθετική πρόταση!)

Δεν είναι πάντα απαραίτητο να τρελλαθείς με το σενάριο, την πλοκή ή την ερμηνεία των ηθοποιών στις ταινίες αυτές. Συνήθως, πρωταγνωιστής είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης, που τολμάει να πειραματιστεί, να δοκιμάσει και να προσπαθήσει κάτι διαφορετικό.. Άλλες φορές η.. φόρμουλα πετυχαίνει απόλυτα (βλέπε The Limey), άλλες λιγότερο (Full Frontal). Οφείλεις όμως να δώσεις τρελό respect σ' έναν δημιουργό που δεν μένει στα απλά και στα εύκολα (τα... hollywood-ιανά), αλλά... ψάχνεται και το ψάχνει!

Αλλά ας αφήσω την εισαγωγή και να περάσω στο The Girlfriend Experience.. Μετά το critically acclaimed (αλλά εμπορικά αδιάφορο) Che, ο Soderbergh στράφηκε σε κάτι πιο μικρό, αλλά ουχί (sic) λιγότερο ενδιαφέρον.. Μια σύγχρονη ιστορία (κατά τη διάρκεια της μεγάλης financial crisis στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009), με πρωταγωνίστρια μια πασίγνωστη performer ερωτικών ταινιών (ταινίες - σκληρού - πορνό κάνει η Sasha Grey, για όσους δεν το ξέρουνε), που έχει στήσει την δική της επιχείρηση (πουλώντας φυσικά το σώμα της, προσφέροντας όμως.. girlfriend experience, και όχι απλό sex) - τι πιο διαφορετικό από τον κόσμο του Che, ε;;

Ο Soderbergh και εδώ παίζει - πάρα πολύ, αλλά πάντα με μεγάλη μαεστρία - με τον χρόνο, πηγαίνοντας μας συνεχώς μπρός και πίσω, δημιουργώντας μια αίσθηση παζλ, στο οποίο ο θεατής καλείται να βάλει τα κομμάτια στην σωστή σειρά! ΟΚ, δεν είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον μιας και βάζει τον θεατή σε μια συνεχή εγρήγορση, σε μια προσπάθεια να καταλάβεις πως θα "κυλούσε" γραμμικά η ιστορία, κι αν αυτό που βλέπεις "ανήκει" στην αρχή, στην μέση ή προς το τέλος της ταινίας.

Από πλευράς πλοκής, η ιστορία δεν είναι μια απλή καταγραφή ή ανάλυση εκείνων των call-girl που αποφασίζουν να δουλέψουν στον - niche - χώρο του GFE (που απαιτεί ικανότητα δεσίματος με το.. "έτερο ήμισυ"), αλλά κυρίως μια ματιά πάνω στην ανάγκη επικοινωνίας των ανθρώπων, όχι μόνο σε σεξουαλικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.. Εκεί ρίχνει την βαρύτητα ο σκηνοθετής και αυτός είναι και ο λόγος που εμπλουτίζει την ταινία με μια σειρά από ενδιαφέροντες δεύτερους ρόλους (το boyfriend, μερικοί πελάτες, ένας δημοσιογράφος, ο κάτοχος του site που θέλει να προωθήσει την Sasha με το αζημίωτο φυσικά κτλ κτλ) - όλοι αυτοί δίνουν ουσία στο επάγγελμα της πρωταγωνίστριας και κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την αναζήτησή της (οκ, οκ, δεν λέω άλλα!)

Από πλευράς ερμηνείας, πολλά έχουν γραφτεί για την επιλογή της Sasha Grey για τον ρόλο αυτό. Η ίδια είναι απλά εξαιρετική, παίζοντας έναν τελείως κόντρα ρόλο (στον οποίο είναι ντυμένη στο 99.9% της ταινίας!) με απόλυτη φυσικότητα και μοναδική εκφραστικότητα (αλήθεια!). Kudos φυσικά και στον σκηνοθέτη, που κατάφερε και είδε την καταλλήλότητα της Grey για τον ρόλο και που δεν έδειξε καμία απολύτως διάθεση να εκμεταλλευτεί το όνομα και.. day job της, προσθέτοντας - ανούσιες - σκηνές sex στην ταινία! Είναι μεγάλος μάγκας ο τύπος, σας τα λεγα και στην αρχή.

All in all, μια ενδιαφέρουσα ταινία και συνάμα μια καλλιτεχνική πρόταση από τον μοναδικό ίσως σκηνοθέτη που έχει καταφέρει να ισορροπεί με τέτοια μαεστρία μεταξύ εμπορικού και.. πιο καλλιτεχνικού. Σε κάποιους μπορεί η ιστορία αυτή καθεαυτή να μην πει τίποτα, αλλά αξίζει να την δείτε μόνο και μόνο για την σκηνοθετική προσέγγιση του Soderbergh και την επιμονή του να προσπαθεί και να δοκιμάζει πιο προσωπικά project.

No comments:

Post a Comment