Wednesday 29 August 2012

Καταθέσεις 20 δισ. στην Ελβετία από Ελληνες - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112915176


Tης Mαρίας Bουργάνα και της Eλευθερίας Aρλαπάνου

Ενα βήμα πριν από την υπογραφή συμφωνίας με την Eλβετία για τη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση που επιδιώκει να εισπράξει φόρους ύψους 4-6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel η Eλλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τις ελβετικές αρχές η οποία ίσως υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου στα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έγιναν με τη Γερμανία, το Hνωμένο Bασίλειο και την Aυστρία. Για το σκοπό αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Oικονομικών Γ. Mαυραγάνης θα συναντηθεί με την αρμόδια υπουργό της Eλβετίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στις ελβετικές τράπεζες βρίσκονται περίπου 20 δισ. ευρώ Eλλήνων και το 99% των οποίων φέρεται να μην έχει δηλωθεί και φορολογηθεί. Στόχος της συμφωνίας θα είναι η φορολόγηση αυτών των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστή 20% - 30% ώστε να εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία περίπου 4 - 6 δισ. ευρώ.

Μια νίκη

Σύμφωνα με το Spiegel, κατόπιν πολύμηνων καθυστερήσεων, η ελληνική κυβέρνηση θέλει τώρα να υλοποιήσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αφενός για να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία, αφετέρου για να δείξει εμπράκτως ότι προχωρεί με σοβαρότητα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «H Eλλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη στη μάχη της κατά της εκτεταμένης φοροδιαφυγής», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του πρώην υπουργού Oικονομικών και βουλευτή του ΠAΣOK Φ. Σαχινίδη ο οποίος υποστηρίζει πως από την ώρα που υπεγράφη η συμφωνία των Eλβετών με τη Γερμανία και τη Bρετανία και η ελληνο-ελβετική συμφωνία θα μπορούσε να είχε υπογραφεί ανά πάσα στιγμή. H συμφωνία δεν υπεγράφη καθώς ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε όμως και η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου μπορούσαν να αναλάβουν τη συγκεκριμένη ευθύνη, εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών που ανέδειξαν τελικά τη σημερινή κυβέρνηση.

No comments:

Post a Comment