Tuesday 20 March 2012

Michael Lewis - The Big Short

Ομολογώ πως το ανακάλυψα λίγο αργά.. Αλλά είναι από τις περιπτώσεις που λες, κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Για όσους από εσάς ενδιαφέρεστε να μάθετε πως ξεκίνησε η λεγόμενη subprime mortgage market crisis, που οδήγησε φυσικά και στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, τότε αυτό το βιβλίο πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσετε.

Και θα σας πω γιατί...

Ο συγγραφέας γνωρίζει από οικονομικά.. Που είναι βασικό.. Δεν προσποιείται ότι καταλαβαίνει και κυρίως δεν χρησιμοποιεί το επιχείρημα πως "αυτά τα περίεργα τα CDS ήταν τόσο πολύπλοκα που δεν τα καταλάβαινε κανείς" - αντίθετα, εξηγεί με απλά λόγια τι σημαίνουν και επικεντρώνει το πρόβλημα εκεί που πραγματικά υπήρχε: στο valuation όλων αυτών των συμβολαίων και την ανεπάρκεια των μεγάλων rating agencies (βλέπε Moody's και S&P's)

Αυτό όμως που πραγματικά διαφοροποιεί αυτό το βιβλίο είναι ο τρόπος με τον οποίον ο Michael Lewis επέλεξε να κάνει την έρευνά του. Ο αθεόφοβος έψαξε και βρήκε όχι αυτούς που ήταν long στο subprime market (που ήταν οι περισσότεροι, κάποιοι "βλάκες" κάποιοι "απατεώνες"), αλλά αυτούς που είχαν "δει" ότι κάτι δεν κολλάει στην όλη ιστορία και έψαχναν τρόπο να πάνε short! Να ποντάρουν δηλαδή οτι αυτή η credit φούσκα κάποια στιγμή θα σπάσει - όπως και έγινε φυσικά!

Δεν χρειάζεται να σας πω πως αυτοί οι λίγοι που πήγαν short έβγαλαν πολλά λεφτά - αυτό που έχει ενδιαφέρον στο βιβλίο είναι πως ο συγγραφέας αποτυπώνει τον χαρακτήρα και την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων, που τόλμησαν να σκεφτούν και να πράξουν αντίθετα από αυτό που "υπαγόρευε" η άνθηση της αγοράς των subprime loans.

Το βιβλίο πραγματικά αξίζει...

No comments:

Post a Comment