Thursday, 22 March 2012

Έχει άραγε καμία σημασία πλέον;

Ο Παπανδρέου "καρφώνει" Ευρωπαίους για το δημοψήφισμα

http://news247.gr/ellada/politiki/politiki-krisi/o_papandreoy_karfwnei_eyrwpaioys_gia_to_dhmopshfisma.1701223.htm

Πικραμένος από τη στάση των Ευρωπαίων αναφορικά με το δημοψήφισμα εμφανίζεται σε συνέντευξή του ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι όλοι γνώριζαν την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αυτό παρά τη φαινομενική έκπληξή τους.

Επιβεβαιώνει ότι είχε ενημερώσει για τη βούλησή του να απευθυνθεί στον λαό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς επίσης την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήδη από τον Ιούνιο του 2011.

"Γνώριζαν ενώ όλοι αυτοί έκαναν ότι εξεπλάγησαν, πριν από το καθοριστικό G20", επισημαίνει με νόημα. Δεν μετανιώνει ωστόσο για την πρόθεσή του να διεξάγει δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.

"Ήταν σωστή απόφαση. Το πολιτικό βάρος της κρίσης έπρεπε να κατανεμηθεί σε έναν ευρύτερο συνασπισμό. Μια εκ των λύσεων ήταν το δημοψήφισμα, η άλλη ήταν ένας διευρυμένος συνασπισμός -σενάριο το οποίο επελέγη τελικά από την ελληνική πολιτική τάξη", υπογράμμισε.

Το δημοσίευμα αναφερόμενο στον Γιώργο Παπανδρέου σημειώνει ότι "δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί ιδιαίτερα από την απίστευτη πίεση στους ώμους του καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο χρόνων χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ούτε από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το ίδιο του το Κόμμα αφού προηγουμένως είχε θελήσει να οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη".

Αναγνώρισε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε σφάλματα στο ξέσπασμα της κρίσης και τα αποδίδει "στην κακοδιαχείρισή μας" αλλά και στην απουσία επίβλεψης των αγορών καθώς και σε μια ‘ατελή Νομισματική Ένωση’.

"Αν υπήρχε στην Ευρώπη ένα σύστημα νομισματικού ελέγχου, δεν θα είχα κληρονομήσει ποτέ ένα τέτοιο έλλειμμα" ισχυρίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Ευρώπης για την έλλειψη πρόνοιας σε σχέση με τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

"Από την αρχή, έκανα μια πρόταση. Πρότεινα να θέσουμε σε εφαρμογή τα ευρωομόλογα που θα επανέφεραν την εμπιστοσύνη στις αγορές, θα βοηθούσαν το ευρώ να ανταγωνιστεί πραγματικά με το δολάριο και θα λειτουργούσαν παράλληλα ως σύστημα ελέγχου και κυρώσεων εάν οι χώρες δεν ολοκλήρωναν σε δεδομένες προθεσμίες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επικεντρώθηκε στη μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο, "που αποτελεί ρεκόρ στην Ευρώπη" και επιτέθηκε κατά του Νικολά Σαρκοζί, οι δηλώσεις του οποίου στη Ντωβίλ "έβαλαν φωτιά" στις αγορές.

"Ανακοινώνοντας ότι εάν μια χώρα βρίσκονταν στο μέλλον σε στάση πληρωμών, και βεβαίως η Ελλάδα ήταν στο στόχαστρο, θα πλήρωναν οι ιδιώτες πιστωτές, έσπειρε τον πανικό στις αγορές" καταγγέλλει, επισημαίνοντας πως όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν plan B και plan C για έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.

No comments:

Post a Comment