Wednesday 27 October 2010

Τelegraph: Δημοσίευμα για πτώχευση μέχρι το 2013

http://www.cosmo.gr/Finance/294652.html

Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών που άφησε ανοιχτό κατά τη διακαναλική συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επαναφέρει στο προσκήνιο τα δεινά της κρίσης χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα, σε άρθρο του Ambrose Evans-Pritchard που φιλοξενεί η Telegraph, επισημαίνεται πως το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αντιλήφθηκαν το ρίσκο πολιτικής αναστάτωσης στην Ελλάδα.

Αφού παρατίθενται δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου από τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, γίνεται αναφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα της Eurostat.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως επισημαίνεται, δεν έχει δεσμευτεί ότι θα τηρούσε τους όρους του Μνημονίου, ενώ γίνεται αναφορά στο Γιάννη Δημαρά και το γεγονός ότι στις περιφερειακές εκλογές ένας αντάρτης σοσιαλιστής, όπως χαρακτηρίζεται, από το μπλοκ κατά του Μνημονίου ηγείται στις δημοσκοπήσεις για το Δήμο της Αθήνας.

Σε όλα αυτά, κατά το συντάκτη του άρθρου, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά με λαϊκίστικες χειρονομίες, όπως το μπόνους 300 ευρώ στους συνταξιούχους και η απόρριψη των εκκλήσεων από Βρυξέλλες και την ΤτΕ για περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Επισημαίνεται επίσης ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, με την αναμενόμενη αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος για το 2009 και το υψηλότερο από το αναμενόμενο δημόσιο χρέος.

Εν συνεχεία, σε αυτά τα δεδομένα προστίθεται και η προειδοποίηση της μεγάλης εταιρείας αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου PIMCO περί πτώχευσης της Ελλάδας εντός τριετίας.

Η εφημερίδα επικαλείται τον επικεφαλής της PIMCO, Mohamed El-Erian, που εξέφρασε την εκτίμηση πως το πακέτο στήριξης δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να αναπτυχθεί για να ξεπεράσει την κρίση και ότι θα δοκιμάσει την πολιτική συναίνεση ως τη διάλυσή της.

Σημείωσε ακόμα πως τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη θα ήταν πιο υγιές να διαταχθεί μία ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σχολιάζεται ακόμα το γεγονός πως οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι λειτουργικό και απλά εξασφαλίζει χρόνο στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες να μεταφέρουν τη ζημιά από το ελληνικό χρέος στους φορολογούμενους της ΕΕ.

Βάσει έρευνας που διενήργησε η Barclays και επικαλείται η εφημερίδα, το 82% των πελατών της εκτιμούν πως η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει αναδιάρθρωση εθνικού χρέους, μία εθνική πτώχευση ή και ολική διάλυση της νομισματικής ένωσης έως το 2013.

Σύμφωνα με τον Hans Redeker, αναλυτή της BNP Paribas, η παγκόσμια προσοχή ίσως στραφεί εκ νέου στην Ευρώπη όταν η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της περί μιας πιθανής ποσοτικής χαλάρωσης την ερχόμενη εβδομάδα.

"Βλέπουμε μια πλήρη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσει για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Η Γερμανία απαιτεί απαιτεί ένα μηχανισμό για ελεγχόμενη πτώχευση, αλλά οι χώρες με υψηλό χρέος αρνούνται να το αποδεχτούν. Στα επόμενα χρόνια πρόκειται να ανακαλύψουμε τι πραγματικά σημαίνει δημοσιονομική εξυγίανση στην Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

2 comments:

  1. Tι σημαίνει ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους ;με απλά λόγια ξέρει κάποιος να μας πει ;

    ReplyDelete
  2. Με απλά λόγια σημαίνει πως παραδέχεσαι ως χώρα πως δεν μπορείς να πληρώσεις τις δόσεις των δανείων και ζητάς από τους δανειστές να ξανακάτσετε στο τραπέζι για επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού..

    Ε, και δεν νομίζω να χρειάζεται να σου πω ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην διαπραγμάτευση αυτή...

    ReplyDelete