Tuesday 12 October 2010

Σωστή κίνηση η επιστροφή Βερμιούλεν!

http://www.katimagiko.gr/editorial/2058/ti-mou-elege-o-tromeros-vermioulen-epi-2-ores

Ο Βερμιούλεν είναι μια προσωπικότητα από τις λίγες που με έχει εντυπωσιάσει, όταν τον γνώρισα. Δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα. Μάλιστα, γράφω πάντα και τα αρνητικά, για παράδειγμα ο Βερμιούλεν απέτυχε στο σκάουτινγκ με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο- και αυτό το ξέρουν μέσα στον Ολυμπιακό! Το ξέρει και ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής στις μικρές Εθνικές, ο Σεμερτζίδης, ο οποίος έλεγε στους ανθρώπους του Ολυμπιακού «ρε δώστε του λίγο ψαράκι του Βερμιούλεν να φάει για να βλέπει καλύτερα»!

Ο Βερμιούλεν είχε πάει με άνθρωπο του Ολυμπιακού στην Τουρκία για να κάνει σκάουτινγκ και ενώ είχε δει τον 15χρονο τότε Κυριάκο Παπαδόπουλο με την Εθνική, είχε γράψει έκθεση ότι δεν είδε κανένα ιδιαίτερο ταλέντο σε αυτήν την ομάδα… Βέβαια, αργότερα προς τιμήν του, όταν είδε πάλι τον Κυριάκο Παπαδόπουλο καλύτερα, αφού τον εντόπισαν άλλοι σκάουτερς του Ολυμπιακού, μου είχε πει «είναι πρωτοφανές ταλέντο για την ηλικία του, αυτός θα γίνει σίγουρα επαγγελματίας»!

Επί 2 ώρες λοιπόν με παρόντα τον Δουρέκα στη συζήτηση είχε αναλύσει όλη τη φιλοσοφία του γύρω από τις Ακαδημίες. Συνοψίζοντας θα γράψω λίγα, διότι άμα γράψω όλα αυτά που μου έλεγε 2 ώρες, θα… γονατίσετε:

1) Είναι φανατικός εχθρός του να βγαίνουν στον Τύπο ονόματα ταλέντων στα οποία κάνει σκάουτινγκ ο Ολυμπιακός! Διότι τα μαθαίνουν οι ανταγωνιστές, δηλαδή οι άλλες ομάδες, και «ξυπνάνε», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τους χάσει ο Ολυμπιακός.

2) Είναι εχθρός με το συναισθηματικό στοιχείο σε αυτή τη δουλειά. Δεν θέλει να γίνονται προσλήψεις προπονητών στις Ακαδημίες με βάση το «όνομα» που είχαν κάνει ως παίκτες του Ολυμπιακού. Το απεχθάνεται.

3) Είναι εχθρός με το συναισθηματικό στοιχείο και σε ότι αφορά τους μπαμπάδες. Θέλει τους μπαμπάδες έξω από το Ρέντη, να μην πατάνε καν.

4) Τσατίζεται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί ενώ πιστεύει ότι υπάρχουν καταπληκτικά ταλέντα εδώ, θεωρεί άθλιο θεμελιωδώς το σύστημα υποδομών. Ξεκινώντας από το ότι δεν υπάρχει πρωτάθλημα πανελλήνιο για τις μικρές ηλικίες, και τα ταλεντάκια παίζουν στα χωριά τους. Θυμάμαι τότε ότι ήταν απελπισμένος και μου είχε πει τη φοβερή ατάκα «ο σύλλογος μου ζητάει να φτιάξω ένα ουίσκι 20 χρόνων μέσα σε 1 χρόνο»! Εννοώντας ότι υπάρχουν πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, είμαστε πολλά χρόνια πίσω.

5) Πιστεύει ότι η σοβαρή δουλειά στις Ακαδημίες πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 8 χρόνων μέχρι τα 16! Και μου είχε πει ότι ο 16χρονος τότε Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν ένα τρομερό ταλέντο το οποίο όμως είχε χάσει 8 χρόνια! Αν δούλευε αυτό το παιδί σοβαρά από 8 χρονών, και όχι στο χωριό του, αν ήταν σε ολλανδική ομάδα από 8 χρονών, θα ήταν έτοιμος τα 16 του να παίξει στην πρώτη ομάδα! Μου είχε πει μάλιστα έκπληκτος ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, να υπάρχει ένα παιδί που παίζει στο χωριό του και είναι στην Εθνική, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού!

6) Καταπληκτικός ήταν σε ένα πράγμα: Έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει για σκάουτινγκ ο Ολυμπιακός σε ξένες χώρες για να βρει ταλέντα, διότι οι μεγάλοι σύλλογοι του εξωτερικού με το δίκτυο που έχουν χρόνια, θα είναι πάντα πολλά βήματα πριν τον Ολυμπιακό. Άρα λοιπόν ο Ολυμπιακός θα πρέπει να επικεντρωθεί στα ταλέντα της Ελλάδας, και μάλιστα να μην περιμένει να τα δει σε τουρνουά αλλά να έχει φτιάξει τέτοιο δίκτυο που να τα ξέρει από τη μέρα που θα… βγάλουν τα μπεϊμπιλίνο και θα βάλουν σορτσάκι! Έτσι μου είχε πει θέλοντας να δώσει έμφαση με την υπερβολή αυτή. «Σου ορκίζομαι, θα φτιάξουμε τέτοιο δίκτυο που θα ξέρω από τη μέρα που ένα παιδί βγάλει τα μπεϊμπιλίνο και φορέσει σορτσάκι, αν έχει τις προδιαγραφές να γίνει μεγάλος παίκτης! Θα το έχω φακελωμένο πολύ πριν φτάσει 16 χρονών που σε αυτήν την ηλικία ψάχνουν όλες οι ομάδες να βρουν ταλέντα».

7) Κι άλλη καλή ατάκα του γι’ αυτό το θέμα: «Αν είμαστε στο γήπεδο 3 σκάουτερ και ψάχνουμε ταλέντα 16 χρονών, δεν χρειάζεται να είσαι…. ανοιχτομάτης, πέσε και κοιμήσου! Θα σε… σκουντήσουν οι άλλοι και θα συζητάτε τι καλός παίκτης που είναι ο τάδε! Όμως έτσι πρέπει να πληρώσεις τον παίκτη για να τον αγοράσεις, και επίσης θα έχεις χάσει 8 χρόνια που δεν θα τον έχεις δουλέψει σωστά»!

8) Ήθελε να κάνει εκκαθαρίσεις στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού και στην εφηβική ομάδα διότι θεωρούσε ότι δεν έχουν τους καλύτερους παίκτες, ενώ εκείνος ήθελε τους καλύτερους. Είπε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν παίκτες με βύσματα στο Ρέντη, τηλεφωνούν και παρεμβαίνουν οι μπαμπάδες! Έλεγε ότι δεν έχουν καμία δουλειά να είναι στο Ρέντη παίκτες που δεν πρόκειται ποτέ να παίξουν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού…

9) Ήθελε να στήσει ένα δίκτυο που θα στηριζόταν στις Σχολές του Ολυμπιακού που υπάρχουν σ’ όλη την Ελλάδα και είναι 35-40 στον αριθμό. Αυτές οι σχολές έχουν 200 προπονητές περίπου κι έλεγε ότι αυτά τα 400 μάτια θα είναι οι σκάουτερ του Ολυμπιακού που θα τους στέλνουν σε όλα τα ματς στις περιοχές τους. Αφού πρώτα έρθουν στο Ρέντη για να εκπαιδευτούν στη δουλειά αυτή.

10) Όταν τον ρώτησα γιατί αυτοί οι 200 άνθρωποι να στείλουν στον Ολυμπιακό ένα μεγάλο ταλέντο που θα βρουν και δεν θα το στείλουν σε άλλη ομάδα, φώναξε «μπράβο» και μου έσφιξε το χέρι! Εκεί λοιπόν ανέλυσε κάποια προνόμια που θα έπρεπε να δίνει ο Ολυμπιακός σε αυτούς τους προπονητές ώστε να τους κάνει πριβέ συνεργάτες του. Και είπε ότι ήταν «έγκλημα» (!) που εκείνη την εποχή 2 παιδιά απ’ τα Χανιά είχανε πάει στις Ακαδημίες του Άγιαξ, λέγοντας ότι θα έπρεπε αυτά τα παιδιά να τα έχουν βρει πρώτοι οι προπονητές απ’ τη Σχολή του Ολυμπιακού στα Χανιά και να τα έχουν στείλει στο Ρέντη.

11) Είχε χαρακτηρίσει «φανταστική» μία ερώτηση που του είχα κάνει, πώς να φτιάξεις σοβαρές ακαδημίες όταν αλλάζεις σαν πουκάμισα τους προπονητές στην πρώτη ομάδα και κάθε προπονητής που έρχεται φέρνει τους δικούς του τεχνικούς στις Ακαδημίες! Είχε πει ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτό, ένας σύλλογος δεν πρέπει ποτέ να χάνει την ταυτότητά του.

12) Είχε πει επίσης ότι θα έπρεπε στην Ελλάδα οι ομάδες να έχουν την δεύτερη ομάδα όπως γίνεται στην Ισπανία, για να παίρνουν ματς στα πόδια τους τα ταλέντα. Διότι τώρα δίνονται δανεικοί σε ομάδες οι οποίες όμως επειδή δεν θα κονομήσουν από αυτούς πουλώντας τους, αφού δεν είναι δικοί τους, δεν τους βάζουν να παίζουν!

13) Έκανε μαθήματα ελληνικών για να τα μάθει, ενώ ήδη μιλούσε 4 γλώσσες! Γερμανικά γιατί μεγάλωσε στη Γερμανία, αγγλικά, ολλανδικά και γαλλικά.

14) Είχε γράψει βιβλία και ένα από αυτά μάλιστα το εξέδωσε και στα ελληνικά, είχε εκδοθεί και στα αγγλικά και στα γερμανικά και στα γαλλικά. Μάλιστα αυτό το βιβλίο σκόπευε να το δώσει και στους 200 προπονητές των Σχολών του Ολυμπιακού σε όλη την Ελλάδα, μαζί με εκπαιδευτικά DVD. Το καλοκαίρι του 2007 όλα αυτά. Ίσως δεν είναι τυχαίο που έβγαλε καλά φυντάνια η ομάδα…

15) Δεν τον ενδιέφερε η ομάδα Νέων να κερδίζει 5-0 και να παίρνει το πρωτάθλημα βάζοντας μέσα μεγάλους σε ηλικία παίκτες, ήθελε να παίζουν πολλοί 16χρονοι και ας μην κέρδιζε η ομάδα. Να «ψήνονται» όσο το δυνατόν νεότεροι.

16) Είχε πει ότι αυτοί οι 200 προπονητές θα στέλνονταν απ’ τον Ολυμπιακό σε όλα τα χωριά να βλέπουν ματς με παιδιά και από κάθε ματς θα ξεχώριζαν και θα σημείωναν 3 ονόματα. Μετά θα έστελνε ο Βερμιούλεν δικούς του σκάουτερ απ’ τον Ολυμπιακό, να τσεκάρει αυτά τα 3 παιδιά σε άλλα ματς και αν πέρναγαν και από τη δική τους έγκριση, μετά θα ταξίδευε ο ίδιος για να κάνει το τελευταίο κοσκίνισμα!

17) Είχε δείξει έντονη ενόχληση για το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγο καιρό οι νέοι στο Ρέντη έκαναν προπόνηση σε γήπεδο 8Χ8… Ας μην το σχολιάσω αυτό… Άκου 8Χ8…

18) Μετά από 2 ώρες που τον είχα… γονατίσει, μου είπε: «Ποιος ήταν αυτός που ανακάλυψε τις Ακαδημίες, ξέρετε; Ο Πλάτων! 2.500 χρόνια πριν! Η διεθνής λέξη «academy» προέρχεται απ’ την ελληνική λέξη «ακαδημία». Υπάρχει μάλιστα και συγκεκριμένη τοποθεσία στην Αθήνα. Πρέπει να είστε υπερήφανοι γι’ αυτό».

Αυτήν την προσωπικότητα λοιπόν μία ωραία πρωία την έφαγε το μαύρο σκοτάδι απ’ το Ρέντη και απολύθηκε επειδή ήταν μεγάλο- όπως κρίθηκε- το συμβόλαιό του. Ξέρετε πόσο μεγάλο ήταν; Έπαιρνε το 1/40 περίπου από αυτά που κόστισε συνολικά ο Όσκαρ! Και το 1/100 από αυτά που έχει κοστίσει ο Ντιόγκο!

Σχόλιο: Αν και πιθανότατα είμαι από τους ελάχιστους που ΔΕΝ συμμερίζονται την Φετφατζιδο-mania (όχι γιατί δεν έχει ταλέντο ο μικρός, αλλά γιατί δεν μπορώ τις υπερβολές!!), πρέπει να ομολογήσω πως ενθουσιάστηκα πραγματικά στην είδηση πως ο Μαρινάκης θέλει να φέρει τον Βερμιούλεν πίσω στις Ακαδημίες. Όχι απλά σωστή, αλλά επιβεβλημένη η κίνηση αυτή. Ο Γερμανός την ξέρει καλά τη δουλειά και γι αυτό πρέπει να του ανατεθεί εν λευκώ!

No comments:

Post a Comment