Tuesday, 14 April 2009

Review: Gomorrah - The Movie

Χμμμ.. Δύσκολο να πω.. Με προβλημάτισε.. Και με τις (αρκετά) καλές του στιγμές και με τις (πολύ) ατυχείς του.. Άνισο, όπως και το βιβλίο.. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως και να ναι και το μόνο κοινό ανάμεσα στα δύο..

Σε προηγούμενο post είχα αναρωτηθεί πόσο εύκολο είναι να σκηνοθετηθεί ένα τόσο άναρχο βιβλίο, χωρίς ξεκάθαρους πρωταγωνιστές και με ένα δεύτερο μέρος που είναι πιο πρόσφορο σε ντοκιμαντέρ (ή εκπομπές τύπου Φάκελοι) παρά σε ταινία. Τελικά η απάντηση ήταν εύκολη, απλά δεν ασχολείσαι με το βιβλίο στην ολότητά του, αλλά καταπιάνεσαι μόνο με μερικές ιστρορίες, και μάλιστα αυτές που θα επιτρέψουν στον θεατή να «ταυτιστεί» με κάποιον από τους πρωταγωνιστές. Έξυπνο.. στην θεωρία.. Έλα όμως που η πράξη είναι αυτή που μετράει στο τέλος..

Τι βλέπουμε στην οθόνη λοιπόν; Οτι το όλο ύφος του βιβλίου, το αποκαλυπτικό, το καταγγελτικό, αυτό της μακροχρόνιας έρευνας – και στην τελική αυτό που προκάλεσε τόσα σχόλια και, σίγουρα, και το ενδιαφέρον να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη – απουσιάζει παντελώς!!! Και δεν μιλάω απλά για την πλήρη απουσία της οποιαδήποτε αναφοράς σε ονόματα φατριών και μαφιόζων.. Σκεφτείτε οτι σε ολόκληρη την ταινία δεν γίνεται καμία αναφορά στην Comorra.. ΚΑΜΙΑ!

Και το ακόμη χειρότερο; Όλες οι ιστορίες που επέλεξε ο σκηνοθέτης να παρουσιάσει καταπιάνονται με τα κατώτερα (αν όχι τα κατώτατα) στελέχη των φατριών. Όχι με αυτούς που παίρνουν τις – σημαντικές – αποφάσεις, όχι με αυτούς που κινούν τα νήματα, αλλά με αυτούς που είτε νομίζουν ότι έχουν δύναμη να πάρουν αποφάσεις είτε αυτούς που θέλουν κάποια μέρα να φτάσουν στο σημείο να παίρνουν αποφάσεις. Πιόνια και wanna-be’s δηλαδή.. Και εδώ είναι η ειρωνία του πράγματος: εκεί που ο Saviano πάσχισε να (μας) πείσει πόσο σημαντική και δικτυωμένη είναι η Comorra, η ταινία αναλώνεται σε... αναλώσιμους και σε μικροδουλειές.

Με άλλα λόγια, χωρίς έναν Saviano να χρειάζεται να δικαιολογηθεί για το βιβλίο που έγραψε (και να κυκλοφορεί με αστυνομική προστασία για τις αποκαλύψεις που έκανε), χωρίς καμία αναφορά σε ονόματα φατριών ή μεγαλοστελεχών και με μικρή (σχεδόν ξώφαλτση) αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την οργάνωση της Comorra, έχουμε μια ταινία που λέγεται Gomorrah, αλλά δεν έχει και μεγάλη σχέση με το βιβλίο..

Η’ μάλλον, όπως είπα και στην αρχή, η μόνη σχέση είναι το πόσο άνισα είναι κατ τα δύο... Oh well...

No comments:

Post a Comment