Sunday 27 May 2012

Η Λαγκάρντ έχει δίκιο | ΠαραΠολιτική

Η Λαγκάρντ έχει δίκιο | ΠαραΠολιτική | Εκλογές 2012

Παρακολουθώ χωρίς καθόλου κουράγιο το σχετικό χαμό που συμβαίνει με τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στον Guardian και διαπιστώνω ότι ο χρόνος έχει παγώσει, σε εκείνον τον Μάιο του 2010.

Έχουν περάσει δυο ολόκληρα χρόνια από την προσφυγή της χώρας στο Μνημόνιο κι ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οργίζονται όταν κάποιος του ζητά να πληρώσουν τους φόρους τους κι όταν κάποιος του θυμίζει ότι υπάρχουν και πιο φτωχές χώρες όπως ο Νίγηρας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εδώ και δυο χρόνια ο μεγάλος Ευρωπαίος πατερούλης κρατά την Ελλάδα στη ζωή και κάποιοι εξοργίζονται όταν δυο χρόνια μετά τους λέει "τέρμα η συμπάθεια, ώρα να πληρώσετε". Τι περιμέναμε; Ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε ποτέ; Ότι θα βρίσκεται πάντα ένα νέο πακέτο να συμπληρώνει το προηγούμενο πακέτο;

Όσο κι αν βρίσουμε τη Λαγκάρντ, ο ισχυρισμός της δεν θα πάψει να είναι αληθής κι ακριβοδίκαιος. Αν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, οφείλει να καταβάλει άμεσα στο σχετικό οικονομικό και πολιτικό τιμήματα. Διαφορετικά, η επιλογή της δραχμής θα πρέπει να γίνει συνειδητά, ως η μόνη λύση για να συνεχίσει να χρηματοδοτείται το σπάταλο Κράτος που ταΐζει το θράσος και τον ψευτοτσαμπουκά των Ελληναράδων.

Σχόλιο: Συμφωνώ 100% με το σχόλιο της Παραπολιτικής. Όπως είχα γράψει κι εγώ εδώ είναι ώρα να σταματαήσουμε τα παιχνίδια, να πάρουμε μια απόφαση (όποια κι αν είναι αυτοί) και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αναλάβουμε και τις συνέπειες των αποφάσεών μας. Αλήθεια, τι λέει για εμάς ως λαό που αρνούμαστε ακόμη και σήμερα να συμπεριφερθούμε ενήλικα και υπεύθυνα;

Wednesday 23 May 2012

Bloomberg: War-Gaming Greek Euro Exit Shows Hazards in 46-Hour Weekend

http://www.bloomberg.com/news/2012-05-22/war-gaming-greek-euro-exit-highlights-hazards-in-46-hour-weekend.html

Greece may have only a 46-hour window of opportunity should it need to plot a route out of the euro.
That’s how much time the country’s leaders would probably have to enact any departure from the single currency while global markets are largely closed, from the end of trading in New York on a Friday to Monday’s market opening in Wellington, New Zealand, based on a synthesis of euro-exit scenarios from 21 economists, analysts and academics. 

Over the two days, leaders would have to calm civil unrest while managing a potential sovereign default, planning a new currency, recapitalizing the banks, stemming the outflow of capital and seeking a way to pay bills once the bailout lifeline is cut. The risk is that the task would overwhelm any new government in a country that has had to be rescued twice since 2010 because it couldn’t manage its public finances.

“Leaving is difficult and messy, so anyone who thinks it’s easy is just wrong,” said Lorenzo Bini Smaghi, who left the European Central Bank’s executive board last year, in a phone interview. “The Greeks must be rational and protect themselves from rash decisions that they will live to regret. Leaving the euro is not the answer to their problems.” He declined to say whether he thought an exit would occur.

No Renegotiation

The specter of Greece leaving the euro was evoked when ECB executive board member Joerg Asmussen told Germany’s Handelsblatt in an interview published May 8 that Greece couldn’t renegotiate its bailout terms if it wanted to stay in the euro. President Mario Draghi responded May 16 that the ECB’s “strong preference” was for Greece to stay in the euro.

The remarks followed elections May 6 that propelled the Syriza party, which calls for reneging on the bailout accords, into second place. Syriza may build on that support in June 17 elections, according to three opinion polls, complicating Greece’s efforts to avoid running out of cash by early July.
Syriza’s opposition to the terms of Greece’s financial-aid program doesn’t mean the country would have to abandon the euro should the party form a government after the elections, party leader Alexis Tsipras said May 20. The Pasok Socialist party and the New Democracy party, which have taken turns running Greece over the past four decades, favor meeting the bailout terms.

First in Century

“This is the first time since the beginning of the last century that it’s not about the left or right winning, it’s about pro-bailout or anti-bailout,” said Aristotle Kallis, professor of modern and contemporary history at Lancaster University in the U.K.

European leaders meeting today in Brussels are seeking to keep Greece within the 17-nation single currency as new French President Francois Hollande and German Chancellor Angela Merkel disagree on how much austerity is needed to stem the crisis.

In the end Greece will stick to its commitments, said Bill O’Neill, chief investment officer for Europe, Middle East and Africa at Merrill Lynch Wealth Management in London.

“We don’t think Greece will walk away, even if the result after the June 17 election is difficult for the pro-bailout parties,” he said in a May 21 interview on Bloomberg Television’s “The Pulse” with Maryam Nemazee. “We don’t think they will deliberately step away from the bailout. There will be a process of negotiation in a worst-case scenario, but we don’t believe a Greek exit is going to happen.”

Tα καλά και τα κακά του Σόλιντ

Του Μιχάλη Τσόχου

http://www.sport-fm.gr/article/554338

Καταρχάς Βαλβέρδε δεν είναι, αλλά αυτό πλέον έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, διότι Βαλβέρδε ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται έτσι και αλλιώς να πάρει.

Και αυτή όπως και να το κάνουμε, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μία ήττα της διοίκησης του Ολυμπιακού, η οποία δεν μπόρεσε να βρει τον προπονητή που και ως όνομα και ως μέγεθος θα αντικαθιστούσε τον Βαλβέρδε και κυρίως θα ενέπνεε τον κόσμο.

Το μοναδικό κοινό σημείο που έχει ο Σόλιντ με τον Βαλβέρδε είναι ο τρόπος παιχνιδιού. Ο Σόλιντ παίζει ακριβώς το ίδιο πράγμα, με την ίδια λογική και με το ίδιο σύστημα, με αυτό που έπαιξε την τελευταία σεζόν ο Ερνέστο. Όλα τα υπόλοιπα είναι διαφορετικά.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα πλην. Το έχω γράψει πολλές φορές σε ανάλογες στιγμές στο παρελθόν, το γράφω άλλη μία. Η πολύ δύσκολη δουλειά του προπονητή στον Ολυμπιακό εξαρτάται από πολλά πράγματα και όχι μόνο από τις ικανότητές του. Ένα από αυτά είναι η διάθεση του κόσμου του Ολυμπιακού απέναντι στον νέο τεχνικό. Για παράδειγμα δεν ήταν κατά την άποψή μου τόσο κακοί προπονητές ο Κετσπάγια και ο Λίνεν. Από την ημέρα της πρόσληψής τους όμως είχαμε όλοι καταλάβει ότι επειδή το κλίμα στην κερκίδα ήταν πολύ βαρύ για αυτούς, στην πρώτη στραβή θα έφευγαν. Και έφυγαν.

Το ίδιο φοβάμαι ότι θα συμβεί και με τον Σόλιντ, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι καλός προπονητής. Αντίθετα ο Πιασένσια, επίσης ανεξάρτητα από τις ικανότητές του, θα είχε μία σχετική στήριξη. Ο κόσμος του Ολυμπιακού θα ήταν στην λογική «να του δώσουμε λίγο χρόνο να τον δούμε», ενώ με τον Σόλιντ ή την όποια λύση τύπου Σόλιντ (π.χ. Κούπερ) στην πρώτη στραβή θα είναι κυρίαρχη και δεδομένη η άποψη «να φύγει δεν κάνει».

Ένα δεύτερο πλην του Σόλιντ είναι ότι πλέον δεν είναι το προπονητικό μέγεθος που ήταν όταν ήρθε την πρώτη φορά. Σήμερα είναι και θεωρείται ένας προπονητής της σειράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τους καλούς μόνο σε επίπεδο βελγικού πρωταθλήματος. Αυτό λοιπόν που το γνωρίζει από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού ίσως να παίξει τον ρόλο του στα αποδυτήρια. Αν και πρέπει να πούμε ότι ο Νορβηγός από το πρώτο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό δεν είχε δείξει ότι έχει προβλήματα στο πώς να κρατά τους παίκτες.

Ένα τρίτο μειονέκτημα είναι η φιλοδοξία. Ο Σόλιντ δεν είναι πλέον στην φάση που ήταν την πρώτη φορά που ήρθε και το όνομά του έπαιζε για την Σάλκε. Σήμερα είναι πλέον ένας προπονητής που επιλέγει δουλειές όχι με βάση την φιλοδοξία να φτιάξει το όνομά του, αλλά με βάση το κασέ που του προσφέρεται.

Στα πλην του Σόλιντ η… μονοδιάστατη λογική του στο κοουτσάρισμα. Ο Σόλιντ ποτέ στην καριέρα του δεν προσαρμόστηκε. Η λογική του είναι «αυτό παίζουμε, με αυτό τον τρόπο και δεν το αλλάζουμε ούτε εκτός έδρας με την Μπαρτσελόνα, είτε εντός έδρας με τον Εργοτέλη». Η δική του τακτική μαεστρία και πινελιά δεν θα εμφανιστεί ποτέ σε αγώνα.

Πάμε τώρα και στα συν. Το ότι ξέρει τι σημαίνει ντέρμπι με τον ΠΑΟ ή ματς στην Τούμπα, σε γενικές γραμμές αυτό που λέμε ελληνική πραγματικότητα, είναι θετικό και μειώνει τον χρόνο προσαρμογής. Κατά τα λοιπά τα πρόσωπα τόσο εντός του Ολυμπιακού, όσο και εκτός έχουν αλλάξει τόσο πολύ που δεν θα βρει κανέναν από αυτούς που ήξερε στο παρελθόν πλην του Σάββα Θεοδωρίδη.

Η καλή γνώση της αγοράς της κεντρικής Ευρώπης (Βέλγιο, Ολλανδία), αλλά και του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου, επιτρέπει στον Ολυμπιακό να στραφεί σε μεταγραφές από εκεί που μπορεί να αποδειχτούν απολύτως επιτυχημένες. Ότι επέλεξε ο Σόλιντ από εκεί διότι το ήξερε καλά και το είχε δει πολλές φορές, όπως ο Τουρέ ή ο Ζεβλάκοφ, αποδείχτηκε από άριστη ως πολύ καλή επιλογή. Ότι πήρε μέσω μάνατζερ από Ισπανία (Ντομί) ή Λατινική Αμερική (Μπόρχα) αποδείχτηκε λάθος. Και επειδή τόσο η αγορά του Βελγίου, όσο και η σκανδικαβική είναι στα οικονομικά μέτρα του Ολυμπιακού θα πρέπει να δώσει βάρος ο Ολυμπιακός στους παίκτες που ο ίδιος ο Σόλιντ ξέρει καλά.

Στο δια ταύτα. Η επιλογή του Σόλιντ είναι μία λύση ανάγκης για τον Ολυμπιακό και ως τέτοια μπορεί να την υποδεχτεί κανείς. Αν αυτή η λύση ανάγκης θα αποδειχτεί ικανοποιητική θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα που δεν αφορούν μόνο τις ικανότητες και την δουλειά του Σόλιντ. Όπως και να έχει ο Σόλιντ αν ο Ολυμπιακός τον κλείσει θα είναι ένα στοίχημα με πολύ ρίσκο που θα παίξει η διοίκηση του Ολυμπιακού και οι πιθανότητες να το πιάσει δεν είναι με το μέρος της, αλλά αν τυχόν και το πιάσει η απόδοση θα είναι πολύ μεγάλη. 

BBC: IMF boss Christine Lagarde says Greece has 'more to do'

http://www.bbc.co.uk/news/business-18171653

The head of the IMF, Christine Lagarde, is keeping up the pressure on Greece to fix its finances.

In an interview with the BBC, Ms Lagarde said there had to be more tax collection and structural reform. That is despite the deep unpopularity of austerity measures imposed on Greece by the IMF and European union in return for bailout funds.

Greek politicians are divided over whether to continue supporting those measures and face a 17 June election.

"The Greek population has made huge efforts. But they have more to do. There are more structural reforms to be had, there is more tax to be collected and that has a price," Ms Lagarde said in an interview with the BBC's Today programme.

Many analysts think that Greece may abandon the austerity measures and be forced out of the euro.
Ms Lagarde said the IMF did not like the that prospect, but that it was "prepared for all possible situations".

But she said that the costs of Greece leaving could be so high that other members of the eurozone may be prepared to pay more to keep Greece in the euro.

"It may well be that members of the eurozone will be prepared to support financially more and maybe longer the Greek country and population to stay within the zone," she said.
Greece is likely to be discussed when European Union leaders gather in Brussels on Wednesday for a summit.

Σχόλιο: Πολύ προσεκτικές και διπλωματικές οι δηλώσεις της Lagarde. Για την ώρα φαίνεται να κρατά στάση αναμονής, περιμένοντας τις κινήσεις των Ευρωπαϊων εταίρων...

1000 φορές καλύτερα αυτόν!!

Αν είναι να καταλήξουμε σε Σόλιντ, τότε 1000 φορές προτιμότερος ο Τάκης.

Χωρίς ίχνος σαρκασμού. Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής.

Ο Sir είναι πολύ καλύτερος προπονητής από τον Σόλιντ και το έχει αποδείξει και με τα πρωταθλήματα που έχει πάρει και με τα διπλά στην Ευρώπη.

Eurovision 2012: Χάλια το κομμάτι μας...

Χθές το άκουσα για πρώτη φορά ολόκληρο και... εντάξει, τι να σχολιάσεις τώρα;;;

Αντί σχολίου, απλά θα αναπαράγω το tweet της @lil_fairy_doll: I say: the whole of Europe vote for Greece and make the IMF pay for the contest next year! :-)

Τόσο "ικανοί διάδοχοι" όσο και ο Κετσπάγια...

http://www.redplanet.gr/podosfairo/sthn-koryfh-solint-kai-kouper.1786923.html

Οι Τροντ Σόλιντ και Έκτορ Κούπερ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας στο θέμα προπονητή στον Ολυμπιακό. Φαβορί να αναλάβει ο Νορβηγός. Ψάχνονται και στην Ισπανία και κοιτάζουν τον Μανθάνο.

Η διοίκηση βλέποντας πως δεν είναι εύκολο το να έρθει σε συμφωνία με προπονητές από Ισπανία και Πορτογαλία, πήρε απόφαση να εξετάσει περιπτώσεις τεχνικών οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ας μην ξεχνάμε πως ο Τροντ Σόλιντ έχει περάσει από τον Ολυμπιακό στο παρελθόν (2005-2006 και στα μισά της σεζόν 2006-2007), έχοντας κατακτήσει εύκολα το εγχώριο νταμπλ, αλλά το κακό ήταν πως σημείωσε παταγώδη αποτυχία στο Champions League με τους Πειραιώτες.

Όσον αφορά τον Έκτορ Κούπερ, ο οποίος πριν μία δεκαετία έφτασε δύο σερί χρονιές (2000, 2001) με την Βαλένθια σε τελικό του Champions League, γνωρίζει την Super League καθώς για μία διετία (2009-2011) αποτέλεσε προπονητής στον Άρη, αφήνοντας καλά στοιχεία γραφής. Το στυλ του, πάντως, χαρακτηρίζεται, ολίγον... ξεπερασμένο, καθώς παραμένει ακόμη "κολλημένος" στο αγαπημένο του 4-4-2 με τους δύο σέντερ-φορ.

Σχόλιο: Το έγραψα και χθες. Λύσεις τύπου Σόλιντ και 'Έκτορ Ραούλ Κούπερ δεν μπορούν να θεωρηθούν (γιατί απλά δεν... είναι) άξιες διάδοχες καταστάσεις. Ειδικά ο πρώτος έχει αποδείξει τι μπορεί και (κυρίως) τι ΔΕΝ μπορεί να κάνει (όχι, δεν έχει επιθετική φιλοσοφία, έχει απλά κόλλημα με το 4-3-3 χωρίς καμία εναλλαγή ή ευελιξία) και μια επιστροφή του αδυνατώ να καταλάβω τι έχει να προσφέρει (εκτός ίσως από παραστάσεις από το απαιτητικό Βελγικό πρωτάθλημα...!!!). Καταννοώ την δύσκολη θέση της διοίκησης (που δεν μπορεί να κλείσει καλό ξένο προπονητή, κυρίως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα), αλλά θα έπρεπε να μην είχε βάλει τον πήχη τόσο ψηλά (ή να κοίταζε πως να μετριάσει τις προσδοκίες που η ίδια δημιούργησε). Με προπονητή που δεν κάνει γκελ στην εξέδρα, μην εκπλαγείτε αν οι ιαχές "Ernesto Valverde" ξανα-ακουστούν στο λιμάνι.

Tuesday 22 May 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Κι αν (δεν) σου κάτσει;;;

http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/syriza_dhmopshfisma_an_apotuxei_h_diapragmateysh.1785987.html

Μονόδρομος το δημοψήφισμα, σε περίπτωση αποτυχίας δημιουργίας κυβέρνησης και επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου βλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης δέχτηκε ερωτήσεις για το πώς προτίθεται να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν θα ευοδωθεί η προσπάθεια αλλαγής του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και ο ίδιος απάντησε πως η επόμενη κίνηση είναι η προσφυγή σε δημοψήφισμα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως διευκρίνισε ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα θα θέτει στους πολίτες το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Σχόλιο: Αυτό πλέον μόνο ως αστείο (κακόγουστο φυσικά) μπορεί να εκληφθεί. Προσπερνάω τα προφανή (δημοψήφισμα μετά από 2 εκλογικές αναμετρήσεις, εκλογή για την εφαρμογή προγράμματος και συγκεκριμένων προεκλογικών διακυρήξεων κτλ κτλ) κι απλά ρωτάω: Και τι θα γίνει αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και Ευρώ στο δημοψήφισμα; Τι θα κάνει τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Θα εφαρμόσει το μνημόνιο που σήμερα καταγγέλλει;; Το μνημόνιο που "απονομιμοποίησε ο λαός στην κάλπη"; 'Η μήπως θα παραιτηθεί και θα οδηγήσει την χώρα ξανά σε εκλογές; Αστειότητες;;; Μα φυσικά. Επικίνδυνες πολύ όμως...

Ε όχι και τον Sollied ρε συ Βαγγέλη...

Μια από τις μεγάλες μου αντιπάθειες...

Βασικά το μόνο κοινό που έχουμε εγώ με τον Sollied είναι τα... κολλήματά μας. Αυτός με το (ανεκδιήγητό του) 4-3-3 κι εγώ με τους κολλημένους ανθρώπους...!!!

Δεν είναι τυχαίο πως μετά τον Ολυμπιακό η καριέρα του έχει πάρει την κατιούσα (αν και δεν νομίζω πως ήταν και ποτέ σε... ανιούσα), οπότε αδυνατώ να καταλάβω για ποιον λόγο ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιθυμεί να τον έχει στη λίστα του.

Από Valverde σε Sollied είναι απότομη η κατηφόρα...

Monday 21 May 2012

Απλά αυτο-λογοκρίθηκα παιδιά...

Ρωτάτε αρκετοί γιατί δεν έχω γράψει κάτι σχετικά με την (τεράστια; απίστευτη;) επιτυχία του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι πολύ απλό..

Μετά τα όσα είχα γράψει (και προβλέψει, τρομάρα μου) το καλοκαίρι, νομίζω πως είμαι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά..

Αυτο-λογοκρισία λοιπόν όσον αφορά τα μπασκετικά, ως ένδειξη τιμωρίας και παραδειγματισμού. Γιατί εύκολο το να κάνουμε κρίσεις, δύσκολο το να παραδεχόμαστε τα λάθη μας..

Καλά να πάθεις λοιπόν, κύριε σκηνο-θέτα..

Και η Ντόρα θέλει την καρέκλα της...

http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/anastellei_th_leitoyrgia_ths_h_dhmokratikh_symmaxia.1784624.html

Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσαν την συνεργασία τους ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, που αποτελεί ουσιαστικά την επιστροφή της προέδρου της ΔΗΣΥ (που ανέστειλε τη λειτουργία της) στη Νέα Δημοκρατία.

H κα Μπακογιάννη θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας.

Είχαν προηγηθεί συζητήσεις ημερών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία είχε κλείσει από την περασμένη Πέμπτη. Ο Αντώνης Σαμαράς, είχε διαγράψει την Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ στις 6 Μαΐου 2010, λόγω του ότι υπερψήφισε το μνημόνιο σε αντίθεση με την κομματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.

"Η Δημοκρατική Συμμαχία γεννήθηκε μέσα από την κρίση έχοντας ως στόχο τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής προοπτικής. Είναι χρέος όλων μας να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο των δυνάμεων, μέτωπο που θα εκφράσουν τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου. Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής στην Ελλάδα είναι αναγκαίο για όλους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας. Ήρθε ο καιρός να δείξουμε ότι όταν λέμε ότι πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα το εννοούμε" δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σαμαράς: "κερδίζουν όσοι ενώνονται"

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς καλωσορίζοντας την κα Μπακογιάννη στη ΝΔ, δήλωσε ότι "τολμήσαμε να καλέσουμε όλες τις δυνάμεις που θέλησαν να συστρατευτούν μαζί μας σε ένα μεγάλο πατριωτικό μέτωπο για την Ευρώπη για να συσπειρώσουμε όλους τους πολίτες για να μην οδηγηθεί η χώρα έξω από την Ευρώπη και να απομονωθεί. θα υπερασπιστούμε την ευρωπαική προοπτική της χώρας. Το πατριωτικό φιλοευρωπαικό μέτωπο θα συνεχίσει με πολιτικούς, βουλευτές, κόμματα, απλούς ανθρώπους για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο με χαρά υποδεχόμαστε την κ. Μπακογιάννη είμαστε ενωμένοι και όρθιοι, αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και να νικήσουμε μαζί".

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε κρίση, η λιτότητα οδηγεί τη χώρα σε χειρότερα δεινά και απέναντι μας έχουμε σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιλέγει την Ευρώπη και δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών που έστειλε ο λαός.

Πριν από ένα χρόνο, ήμουν μόνος στην Ευρώπη. τώρα πολλές φωνές ενώνονται μαζί μας σε μια συνολική δράση. Η καταγγελία του Μνημονίου θα οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ. Τις κρίσιμες μάχες τις κερδίζουν όσοι ξέρουν να ενώνονται όσοι βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ. Το μόνο που νικά τον φόβο είναι η ελπίδα. οι πολιτικοί πρέπει να παραμερίζουν όσα τους δίχασαν για το κοινό καλό".

Σχόλιο: 'Οπως και το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά (ΠΟΛ.ΑΝ.), έτσι κι αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη (ΔΗ.ΣΥ.) δεν άντεξαν πολύ. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως αυτά τα αποφασίζει ο κόσμος με την ψήφο του, αλλά η αλήθεια είναι πως και οι δύο πάντα την Νέα Δημοκρατία είχαν σαν στόχο (και προσωπική φιλοδοξία) και τα κόμματα που ίδρυσαν δεν ήταν τίποτε παραπάνω παρά μοχλοί πίεσης και μέτρησης δυνάμεων. Η νέα συμμαχία (θα) είναι φυσικά πρόσκαιρη και τα μαχαίρια θα ξαναβγούν σύντομα. Γιατί - πολύ απλά - μερικοί άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ.. Ναι, ακόμα και όταν γκρεμίζεται ολόκληρος ο κόσμος γύρω τους..

Είναι αυτός ο τρίτος δρόμος για την Ευρώπη;

http://www.cityam.com/latest-news/cnbc/traders-shouldn-t-count-out-marshall-plan-greece


ISSUES come and go with the markets, which are always casting about their gaze for the next threat that will deny them the tranquil predictability they long for at all times. But for the better part of a year now, one issue never seems to go away, never seems to stop gumming up the works: Greece.
It’s hard these days for market players in London — or New York, or any other place, for that matter — to think about much else.
Here’s how we frame the question now: Will Greece leave the Eurozone, or will it not? Is it possible that we’re asking the wrong question? Increasingly, I believe so. Elections on 6 May kicked Greece’s long-ruling coalition from power and brought forward the very real prospect of a new Greek government that, when it comes to EU-enforced “austerity,” seems much less likely to play ball. Since then, everyone’s spent a lot of time trying to predict, “Will they, or won’t they? Which will it be?”
The answer may be neither. Matthew Lynn of Strategy Economics in London told my colleague Patrick Allen last week that we may see neither a Greek exit from the currency bloc, nor continued Greek acceptance of austerity. We may instead see a smaller version of America’s post-War Marshall Plan for Europe, a largely German-funded plan for Greece “to re-flate its economy and keep the euro staggering on for a couple more years at least,” as Lynn put it.
For countries like Greece, Portugal and Spain, austerity isn’t working. We’re learning that it’s difficult for nation states to shrink their way to a positive GDP. The Greeks, who under austerity have watched domestic businesses shut down by the literal thousands and youth unemployment climb to dangerously high levels, are not going to stay with it. However, the biggest reason that we may see something more ambitious for Greece, some new “bailout” that incorporates a plan for actual growth, has nothing to do with the Greeks. It has to do with the rest of us, including the Germans. We don’t know the effects, the costs, of a Greek exit from the Eurozone. Would the vaunted “fire wall” contain the damage? Would Greece be only the first country to go, once the precedent has been set?
We don’t have the answer to those questions, but one thing we do know is that learning the answers is likely to hurt.What Lynn suggests raises almost as many questions, especially about funding, as it answers. But the ramifications of a Greek pull-out are, in a phrase, terrifyingly unpredictable. Nobody likes that. Don’t rule out a new scheme that spares Greece austerity as they’ve known it, and spares everyone else from learning what a Greek exit looks like.

Sunday 20 May 2012

Der Spiegel: " Η Μέρκελ είναι αλήθεια ότι ζήτησε δημοψήφισμα"

«Η Καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε όντως στην Ελλάδα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ίδια ημέρα με τις εθνικές εκλογές», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην έντυπη έκδοσή του που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η ευρωζώνη απειλεί να πετάξει έξω την Ελλάδα» αναφέρεται ότι το ζήτημα του δημοψηφίσματος είχε τεθεί στην διάρκεια της συνεδρίασης του τελευταίου Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάλιστα, το δημοσίευμα εμπλέκει και το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, υποστηρίζοντας ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ του είπε: «αν κάναμε τώρα μια μυστική ψηφοφορία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η συντριπτική πλειοψηφία θα ήταν εναντίον της. Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η τελευταία ευκαιρία. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση που να δεσμεύεται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, τότε τέλος»… Ε

κεί ο Β. Σόιμπλε είπε ότι αν είναι πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί παράλληλα με τις εκλογές και μέσω του οποίου οι Έλληνες θα έπρεπε με ένα «ναι» στο ευρώ να δεχτούν και το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας…

Saturday 19 May 2012

Και τα σκηνο-θετημένα δημοσιεύματα συνεχίζονται...

http://uk.reuters.com/article/2012/05/18/uk-delarue-greece-idUKBRE84H0DH20120518


(Reuters) - De La Rue (DLAR.L) has drawn up contingency plans to print drachma banknotes should Greece exit the euro and approach the British money printer, an industry source told Reuters on Friday.

The news comes as EU trade commissioner Karel De Gucht said on Friday the European Commission and the European Central Bank are working on an emergency scenario in case Greece has to leave the euro zone - the first time an EU official has confirmed the existence of contingency plans.


The source, who asked not to be named, said that as a commercial printer De La Rue needed to be alive to the possibility of a Greek exit from the single currency and prepare accordingly.

Crisis-hit Greece will be led by an emergency government into new elections on June 17 which will ultimately determine whether it must quit the euro - possibly spreading financial devastation across the continent.
An exit from Europe's single currency would spark a major demand for the returning drachma and while the country's state printers could orchestrate its production, a handful of global firms like De La Rue could be called on to help.

Buffeted equity investors looking for respite from the Greek turmoil have been busy buying up De La Rue shares in anticipation, helping push them up 11 percent in the last month.

Panmure analyst Paul Jones said the firm would be in with a chance of work if extra capacity was needed and could also benefit from other work as Greek printers were less likely to be quoting for contracts elsewhere.

"If they (Greece) decide to pull out of the euro the first thing is it won't be an overnight job, partly because of the implications of what they are trying to do but secondly because of the sheer number of banknotes that are needed to replace a currency," Jones told Reuters.

"It will be a huge job which the state printing works will do, but they will probably pull in some additional volume from outside and De La Rue will be in with a chance."

On Thursday, as rating agency Fitch downgraded Greece's debt a further notch below investment grade to CCC, a poll showed Greek voters returning to pro-bailout parties, offering some encouragement to markets shaken by the prospect of a euro exit.

De La Rue, the world's largest commercial banknote printer producing over 150 national currencies, told Reuters in November that regime changes and the euro zone crisis could fuel further growth for the group.


Και οι σκηνο-θεσίες (με φόντο τη δραχμή) συνεχίζονται...

Friday 18 May 2012

Κι άλλη σκηνο-θετημένη διάψευση...

http://news247.gr/eidiseis/politiki/dhmopshfisma_sthn_ellada_mazi_me_tis_ekloges_zhta_h_merkel.1781618.html

Σκέψεις για δημοψήφισμα παράλληλα με τις εκλογές εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Το ερώτημα που θέλει η κα Μέρκελ να τεθεί είναι αν οι Έλληνες πολίτες "επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη ή όχι".

Η Άγκελα Μέρκελ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στον οποίο έθεσε το θέμα του δημοψηφίσματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προχώρησε σε απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, για την οποία ο πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ζήτημα που ετέθη και μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, εκφεύγει από τις αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τσιόδρα έχει ως εξής:

"Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης".

Παιχνίδι με τις λέξεις από τη Γερμανία

Το βράδυ της Παρασκευής και μετά τον σάλο που προκλήθηκε η Καγκελαρία προχώρησε σε επίσημη διάψευση.

"Οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες η καγκελάριος έκανε σήμερα προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι ψευδείς" ανακοίνωσε.

Τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία είχαν μεταδώσει την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου από την Αθήνα, κάνουν λόγο για "σύγχυση".

Φυσικά δεν έγινε πρόταση επίσημη, ωστόσο το γεγονός ότι "μετέφερε σκέψεις" σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν σημαίνει ότι δεν ζήτησε δημοψήφισμα, έστω και αν δεν έχει τρόπο να το επιβάλλει.

"Η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα", σχολίασαν κύκλοι της προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικά με τη διάψευση του Βερολίνου.

Σχόλιο: Το τοπίο αρχίζει σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει...

Ο Αλέξης Τσίπρας τραβάει το σχοινί...

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303879604577410301931020894.html?mod=googlenews_wsj

ATHENS—The head of Greece's radical left party—throwing down a gauntlet that could increase tensions between Greece and its frustrated European creditors—said he sees little chance Europe will cut off funding to the country but that if it does, Athens will stop paying its debts.

A financial collapse in Greece would drag down the rest of the euro zone, said Alexis Tsipras, the 37-year-old head of the Coalition of the Radical Left, known as Syriza, and potentially the country's next prime minister. Instead, he said, Europe must consider a more growth-oriented policy to arrest Greece's spiraling recession and address what he called a growing "humanitarian crisis" facing the country.

"Our first choice is to convince our European partners that, in their own interest, financing must not be stopped," Mr. Tsipras said in an interview with The Wall Street Journal. He said Greece doesn't intend to take any unilateral action, "but if they proceed with unilateral action on their side, in other words they cut off our funding, then we will be forced to stop paying our creditors, to go to a suspension in payments to our creditors."

According to recent opinion polls, Mr. Tsipras's party is poised to win the most votes in elections next month, bettering its surprise second-place finish in an inconclusive May 6 vote that left no party or coalition with enough seats in Parliament to form a government. With Mr. Tsipras likely to win pole position in the coming vote, it raises the risk that Greece will soon face a showdown with European creditors over the contentious austerity program that Athens must adhere to in order to receive fresh aid.

Mr. Tsipras's remarks come as Greece's failure to form a coalition government has fueled euro-zone tensions and spurred talk of a potential Greek exit from the common currency. This week, Greek citizens, anxious over the possibility their euros could be redenominated into a weaker new drachma, withdrew hundreds of millions of euros from local banks. On Thursday, Fitch Ratings downgraded its ratings on Greece two notches further into junk territory, pointing to the increased risk that Greece may leave the euro zone.

In Spain, another vulnerable euro-zone economy, the government Thursday sought to quell fears sparked by an unconfirmed report of massive withdrawals from Bankia SA, an ailing lender that Spain rescued last week. "It's not true that there's a deposit flight," Deputy Finance Minister Fernando Jiménez Latorre said.

Worries that the turmoil surrounding Greece could lead to contagion sent the euro to its lowest level against the dollar since mid-January, extending its decline over the past three weeks to 4%. Demand for the perceived safety of U.S. Treasurys pushed the yield on the benchmark 10-year bond to 1.702%, the lowest closing level in its history.

In Greece, a caretaker government was sworn in Thursday at the presidential palace, putting in place a technocratic cabinet led by senior judge Panagiotis Pikrammenos as prime minister that will take the country to fresh elections.

In the past few weeks, European leaders—from the Continent's central bankers to Germany's chancellor—have made clear that the reform program is a quid pro quo for receiving further payouts from Greece's latest €173 billion ($220 billion) aid package, without which Greece won't have enough money to pay for basic services like schools and hospitals.

The high-stakes confrontation could determine within weeks whether Greece is cut off from international rescue loans and forced to print its own currency, or whether Europe blinks and lets Greece run bigger fiscal deficits longer, to prevent financial panic from spilling over to other indebted euro-zone nations, such as Portugal and Spain. Leaders of the Group of Eight leading nations meeting this weekend are expected to pressure German Chancellor Angela Merkel to be more active in extending funds to resolve Europe's crisis—an effort she is likely to resist.

Mr. Tsipras said in the interview that, if push comes to shove, Greece can manage on its own. By not paying its debts, the country would have enough cash to pay its workers and retirees, he said. He also proposes cuts in defense spending, cracking down on waste and corruption, and tackling tax evasion by the rich.

"Whatever we do, things will be difficult. But it will also be difficult at the same time for all of Europe because the euro will collapse" if Greece's funding is cut off, said Mr. Tsipras. Both sides should step back "before we reach that point," he said, and find a "European solution."
Despite the game of chicken that Mr. Tsipras appears to be playing with Greece's European creditors, he said the country should remain in the euro zone.

"Our national currency is the euro, so it is not that easy to cut the link. Exit from the euro would have multiple negative consequences," Mr. Tsipras said. "It is not something we desire, it is not something we are seeking."

Greece's economy, now in a fifth year of recession, is officially expected to shrink a further 4.7% this year—some private economists say the contraction could be more than 7%—while unemployment is close to record highs and more than half of all young people are out of work.

Mr. Tsipras, an engineer by training, recommends a stimulus package to boost the Greek economy and has called for tearing up the country's existing austerity-for-loans program. He has suggested scrapping plans to lay off 150,000 public-sector workers by 2015, and repealing recent measures to push down private-sector wages. He favors nationalizing the banking system so as to better direct lending policies, and speaks favorably of Franklin Delano Roosevelt's Depression-era New Deal program and President Barack Obama's stimulus package—something Mr. Tsipras said is lacking in Europe.

Recent opinion polls show Mr. Tsipras's message has gained traction with a crisis-weary Greek public that blames two establishment parties—the conservative New Democracy and Socialist Pasok party—for leading the country into crisis.

Support for Syriza is growing, a poll published Thursday showed. Syriza would receive 22% of the vote if elections were held today, more than five percentage points higher than its May 6 result, according to a survey by the Pulse polling agency published in To Pontiki weekly newspaper. Support for the two mainstream parties continues to languish, with New Democracy polling 19.5% and Pasok 13.2%—little changed from their showing in this month's vote.

Σχόλιο: Η πολιτική που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας είναι προφανής. Είναι πολιτική μεγάλου ρίσκου, με τεράστιο downside αλλά και μεγάλο upside (τις πιθανότητες τις βάζει ο καθένας μόνος του). Αν η Ευρώπη υποχωρήσει, ο Τσίπρας θα αναδειχτεί σε Ιστορική φιγούρα του Έθνους. Αν η Ευρώπη δεν συναινέσει, τότε ο Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία ως ο πολιτικός που οδήγησε την Ελλάδα πίσω στη δραχμή (και στην απαξίωση). Στην κάλπη θα φανεί αν οι Έλληνες δώσουν το "ΟΚ" στον Τσίπρα να κάνει ένα... bet που θα το ζήλευε ακόμη και ο George Soros...

Εγώ πάντως τις φοβάμαι τις "επίσημες διαψεύσεις"...

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomika/epishmh_diapseysh_gia_ta_senaria_eksodoy_ths_elladas_apo_to_eyrw.1781164.html

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε επίσημα και κατηγορηματικά, σενάρια, σύμφωνα με τα οποία φέρεται να επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό δήλωσε, μέσω Twitter, o εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί ο οποίος υπογράμμισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, κάτι που "επαναλαμβάνουν τα δύο τελευταία χρόνια οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρεν".

Η διάψευση ήρθε ως απάντηση στα όσα δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Κάρελ ντε Χουχτ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταρτίζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του σεναρίου της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι δηλώσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν ως πρώτη επιβεβαίωση από κορυφαίο αξιωματούχο της ΕΕ ότι καταρτίζονται σχέδια για την αντιμετώπιση της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.
"Πριν από ενάμιση χρόνο μπορεί να υπήρχε ο κίνδυνος να υπάρξουν συνέπειες-ντόμινο" δήλωσε ο Ντε Χουχτ στην φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Standaard του Βελγίου. "Αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπηρεσίες οι οποίες εργάζονται σε σενάρια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει", πρόσθεσε.

Ο επίτροπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επανέλαβε το σύνηθες μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν έχουν καλύτερη επιλογή από το να τηρήσουν τα μέτρα λιτότητας και περικοπών των κρατικών δαπανών που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση.

"Η τελική φάση του παιγνιδιού έχει αρχίσει και δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξει», σχολίασε ο Ντε Χουχτ. "Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η σύγχυση στην Ελλάδα θα είναι τεράστια".

The euro crisis: The Greek run - Economist

It is not a good idea for Greece to leave the euro. But it is time to prepare for its departure


“GREXIT” is an ugly term for what may soon become an even uglier reality: Greece’s departure from the euro zone. As fury in Athens runs up against frustration with Greek recalcitrance in the rest of the European Union, the EU’s most troubled economy could be heading out of the single currency within weeks. If Greek banks suffer a mass run, as depositors withdraw euros for fear they will be forcibly converted into new drachmas, Greece’s fate could be settled even sooner.

Greece’s ascendant politicians, particularly Alexis Tsipras, leader of the radical left Syriza party, want to repudiate Greece’s rescue deal with its European and IMF creditors. The creditors, particularly Germany, are standing firm, rightly making clear that they will not be blackmailed into repeatedly rewriting bail-outs. If in fresh elections on June 17th the objectors have a majority, as the polls suggest, and if they renege on Greece’s bail-out deal, then the world will cut off the supply of rescue funds. It is hard to see Greece then staying in the euro.

There is already a whiff of inevitability about an outcome once deemed impossible. Central bankers now openly discuss the possibility that Greece may leave. As the impossible lapses into the inevitable, a growing chorus is arguing that it is even desirable. Advocates of an exit say that Greece would gain from a cheaper currency, and that the politics of forging a closer fiscal and financial union between the euro zone’s remaining members would be easier without a country that should never have joined in the first place. But it is wrong to pretend that a Greek exit is an easy or desirable outcome. Before it is too late, Greek politicians need to be honest about what an exit implies. And Europe’s politicians need to act far more boldly to protect the rest of the euro zone in case the worst happens.

Eirexit, Porxit, Spaxit and Ixit

Start with the Greeks. Most of them want to ditch the hated austerity policies that they blame for their plight. Mr Tsipras and his colleagues are fuelling the belief that Greece can somehow avoid austerity and still stay in the euro. In fact Greeks cannot avoid austerity, either within the euro or outside it.

It is true that Greece can survive within the euro only with a gruelling downward adjustment of wages and prices, which demands painful budget cuts and structural reforms. Yet even stronger medicine would be required if Greece left the euro. Cut off from foreign funds, the country would be forced into still tighter fiscal austerity. It would need a disciplined monetary policy and bold structural reforms to retain the gains from its cheaper currency and avoid hyperinflation. Discipline and reform are not familiar concepts in Greek politics.

Moreover a chaotic Greek departure would devastate the country’s political life, because Greece would risk expulsion from the single market and perhaps even the EU itself. A place that shed dictatorship as recently as 1974 would find exclusion from Europe traumatic. For a taste of what might ensue you only need to look at the rising power of extremists such as the neo-Nazi Golden Dawn party.

If Greek voters deserve greater honesty about the Grexit, so do those in the rest of the euro zone. Greece may be a small economy, but a Greek departure from the euro, amid brinkmanship and bluster, would not be a small event. Most obviously, exit—and the subsequent default on its private as well as official debt—would cost European banks, firms and taxpayers a lot of money (see article). And that is without counting the danger of a general contagion in weak euro-zone economies.

There is no formal mechanism for leaving the single currency. As depositors and bondholders across the euro zone factor in the increased risk that their assets could also fall victim to a break-up, other countries would come under pressure. Today’s much-ballyhooed “firewall” is not nearly strong enough.

People strive to avoid disaster. Yet the scope for political miscalculation and financial panic means that the worst might still happen—it may even come soon. Deposits are fleeing Greek banks at an accelerating pace. If financial panic forced a Greek exit before the vote, it would wreck the credibility of pledges that banks across the euro zone are safe. As the Greek economy shrinks within the euro, the economic arguments will become finely balanced—because capital will have fled and the debt burden loom larger. As Greece’s politics is bankrupted, the siren call of populism may grow irresistible.

These dangers require urgent action. First, to prevent a mass run, the European Central Bank must be ready to flood the Greek banks with liquidity—raising the losses to European taxpayers if Greece does eventually leave. And second, to stop a Greek exit being followed by a cascading loss of confidence in other peripheral economies, the euro zone must undergo much faster acceleration towards fiscal and financial integration than most European politicians will admit.

To safeguard banks in Portugal or Spain from runs, European policymakers will have to set up some form of euro-wide deposit insurance. And to reassure investors in the sovereign-debt markets, there will have to be much quicker progress to some form of debt mutualisation among the single currency’s members. The Europeans should have started work on these things during the lull in the crisis earlier this year. Germany resisted that. Now these changes must be done in a rush.

A vote to rock democracy’s cradle

The Greek election is in effect a referendum on whether the country will stay in the euro. It is not completely without hope. A new Greek coalition which vowed to stick to the rescue deal would in fact gain some help from the rest of Europe. At the same time, with the promise of a common banking backstop and some form of Eurobonds, the euro would at last start to look as if it could survive and the dangers of contagion would fall away. And if Greece were an isolated problem, it would be much easier to nurse slowly back to health.

The financial re-engineering of Europe is a prerequisite for the euro to survive. Greece is bringing forward that moment of truth. And yet politicians, particularly in Germany, have still to accept the logic, let alone explain it to voters. The prospect of a Greek exit means they must begin to do so—and fast.

Thursday 17 May 2012

Ξανά εκλογές λοιπόν... ή μήπως δημοψήφισμα;;;

Από την αρχή της Ελληνικής κρίσης το διακύβευμα ήταν πάντοτε αυτό: Ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή;

Η Ευρωπαϊκή πορεία (ρωτήστε και καναν ποδοσφαιρόφιλο) θέλει ΚΑΙ έξοδα ΚΑΙ θυσίες. Το ταξίδι της προσαρμογής θα είναι ΕΠΙΠΟΝΟ, αλλά γι' αυτό τον λόγο και αξίζει, έτσι δεν είχε πει κι ο ποιητής; Ο Οδυσσέας θα ήταν ο ίδιος αν δεν είχε μεσολαβήσει το πολύχρονο ταξίδι στην Ιθάκη (του);

Από την άλλη, όσοι πιστεύουν πως η σωτηρία περνάει μέσα από τη δραχμή,  καλώς και το πιστεύουν! Αφού έχουν βάλει τα πράγματα κάτω, τα έχουν σκεφτεί, έχουν κάνει την δική τους ανάλυση και πιστεύουν πως αυτή η κίνηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη, τότε ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους κι ας ψηφίσουν ανάλογα.

Απλά ας καταλάβουμε όλοι πως μέσες λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε και να έχουμε τα καλά της Ευρωπής, αλλά να "καταγγείλουμε" όσα μας χαλάνε. Δεν μπορούμε και στο Ευρώ να μείνουμε και τα δάνεια να παίρνουμε και τους τόκους να μην τους πληρώνουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Στην τελική, η φωτογραφία που βλέπετε, δεν μπορεί να υπάρξει στην πράξη. Είναι (και θα παραμείνει) μοντάζ. Δεν μπορούμε σε ότι μας βολεύει να είμαστε Ευρωπαΐοι και σε ότι δεν μας αρέσει (μόνο) Έλληνες.

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τον όποιο θυμό αυτήν την φορά και ας προσέλθουμε στις κάλπες 100% συνειδητοποιημένοι. Ψηφίζουμε Ευρώ (και ότι αυτό συνεπάγεται) ή δραχμή (με ότι αυτό συνεπάγεται);;;

Έφτασε η ώρα της κρίσης, ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την ροή της Ελληνικής Ιστορίας για πάντα! Γι' αυτό και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μην συνυπολογίζοντας τις συνέπειες της ψήφου μας. Ας το κάνουμε συνειδητά - ότι κι αν αποφασίσουμε..

ΥΓ. Παρά τα όποια (τεράστια) λάθη του, αυτή είναι μια πικρή δικαίωση της επιλογής Παπανδρέου για δημοψήφισμα. Αυτήν την απόφαση, αυτήν εδώ την ευθύνη πρέπει να την πάρει ο λαός. Τέρμα τα λόγια, τέρμα η αγανάκτηση, τέρμα τα "δεν ρωτήθηκα, δεν με εκφράζει". Θέλετε δραχμή κύριοι; Να η ευκαιρία σας!

Monday 7 May 2012

Οι Έλληνες του έδωσαν ρόλο ρυθμιστή...

...κι αυτός άρχισε να σκηνο-θετεί!!

Και το παιχνίδι εξουσίας καλά κρατεί...

Ρουμπινί: Θέμα χρόνου η ελληνική χρεοκοπία

http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/roympini_thema_xronoy_h_ellhnikh_xreokopia.1763476.html

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών έκανε τον γνωστό οικονομολόγο να επισημάνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απλά θέμα χρόνου.

Θέμα χρόνου, εκτιμά ότι είναι, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

"Αυτό αυξάνει την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, μέχρι το επόμενο έτος", έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρομοίασε επίσης τη χώρα με ένα διαλυμένο τρένο που οδηγείται μοιραία στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

"Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρότερο από αυτό της Γαλλίας, καθώς οδηγεί σε χάος", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι "η κόπωση από τη λιτότητα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης συγκρούεται με την κόπωση διάσωσης στον πυρήνα της Ευρωζώνης".

"Η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο με σημαντικούς κινδύνους μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη αυξάνεται δραματικά", τόνισε.

Sunday 6 May 2012

Exit polls: Ένα πρώτο (πρώιμο;) σχόλιο...

Όταν οι εποχές είναι τόσο κρίσιμες, θα πρέπει να υπάρχει ωριμότητα και να επικρατεί σύνεση..

Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει στην Ελλάδα του 2012 κι έτσι ο μέσος Έλληνας συνεχίζει απτόητος να σκηνο-θετεί... τερατουργήματα!

Όπως όμως αναφέραμε σε προηγούμενο post, πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες (πως δεν ξέραμε): Αυτό θέλαμε, αυτό ψηφίσαμε, αυτό αποφασίσαμε..

Η ευθύνη δεν βαραίνει πλέον ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ...

Καλωσήρθατε στον (σκληρό) κόσμο των ενηλίκων...!!!

Mes que un club...!!!


Pep Guardiolas amazing farewell Πεπ Γκουραδιόλα... by greenfaliro

Εκλογές 2012: Δική σου η ψήφος, δική ΣΟΥ και η ΕΥΘΥΝΗ!!

Τέρμα τα ψέμματα...!!!

Καλή ψήφο.