Thursday 4 October 2012

"Στατιστικολόγος"; Κατά το... αστρολόγος;;;

Εντάξει, ότι το επίπεδο της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα δεν είναι και ιδιαίτερα υψηλό δεν έχετε ανάγκη από εμένα να σας το πω (είναι κάτι εξάλλου που το παραδέχονται ακόμη και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι!)

Αλλά από αυτό μέχρι το επίπεδο αμορφωσιάς που φανερώνουν τίτλοι κειμένων όπως αυτό που βλέπετε στην εικόνα, υπάρχει μια απόσταση. Μικρή-μεγάλη, ο καθένας το αποφασίζει μόνος του, αλλά απόσταση υπάρχει (μεγάλη!).

Ρίξτε λοιπόν μια ματιά εδώ: http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/aytos_poy_xreiazetai_h_ellada_aystralos_statistikologos_vrhke_338_dis.1955062.html

Προφανώς και δεν υπάρχει (και ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει) στα ελληνικά ο όρος "στατιστικολόγος". Ο σωστός (και μόνος σωστός) όρος είναι φυσικά, στατιστικός. Έτσι απλά. Αυτός που ασχολείται με την στατιστική είναι στατιστικός, statistician που θα λέγανε και στο εξωτερικό (και ουχί... statistic-ologist!!)

Κατανοητό να υπάρχει μια σύγχηση με τον όρο... αστρολόγος, γιατί μερικές φορές τα νούμερα των στατιστικών είναι τόσο μακρυά από την πραγματικότητα που σε κάνουν να πιστεύεις πως η ανάλυση τους πρέπει να γίνεται με αστρολογικούς χάρτες, αλλά όπως και να χει, θα περίμενα από σοβαρά ενημερωτικά portals όπως το news24.gr να ελέγχουν την ορθογραφία των δημοσιογράφων τους...

Αυτά. Κι ας ελπίσουμε ο τίτλος να αλλάξει σύντομα.

1 comment:

  1. κράζεις τους άλλους για ορθογραφία και δεν μπορείς να γράψεις το 'σύγχυση' σωστά λολ

    ReplyDelete